15 febrer 2021·

ÉS BO EL PA?

UNA PINZELLADA DE QUÈ ÉS UN PA DE QUALITAT
És bo el pa? Abans de contestar a aquesta pregunta, cal tenir en compte que aquest aliment tant consumit a les nostres taules, amb els anys, ha perdut qualitat i s’ha desnaturalitzat. Aquest bloc pretén resoldre alguns dels dubtes i mites que envolten al pa.

El pa és un producte resultant de la fermentació i el posterior enfornat de la farina amb aigua, llevat o massa mare i sal. És un aliment ric en hidrats de carboni i si s’escull correctament pot ser una font interessant d’energia. Per tant, com escollir un bon pa?Primer ens hem de fixar amb la farina usada, s’haurien de prioritzar pans fets amb farines ecològiques (sense residus d’agrotòxics) i no refinades, és a dir, integrals o semiintegrals que aporten hidrats de carboni complexos que proporcionen energia de llarga durada, aminoàcids, fibra, vitamines i minerals. Si es pateixen problemes digestius, a més de consultar amb una digestòloga i una nutricionista, pot ser interessant canviar a pans fets amb farines més ancestrals que el blat com és el cas del xeixa o d’altres cereals com l’espelta o el camut.

Uns altres aspectes a tenir en compte seran l’aigua, que serà declorada, i el llevat usat que serà massa mare, evitant els llevats químics que al no realitzar una fermentació completa poden provocar males digestions. També serà important la duració de la fermentació que sol ser un procés llarg que pot durar fins a més de 10h. Finalment, cal evitar els pans industrials que usen durant el procés d’elaboració un munt d’additius com els colorants o els antiaglomerants.

Actualment, la normativa per a definir un pa com a integral, obliga a que aquest estigui fet 100% de farines integrals o de gra sencer i no de farines refinades i segó com s’havia fet fins fa poc. Si no és així, s’ha d’especificar el % de farina integral que conté. També cal definir si són de massa mare i així limitar l’ús de llevats industrials. En l’últim reglament, es va limitar la quantitat de sal que es pot usar per fabricar pa comú, la definició de pa artesanal, dedicada a aquells on prevalgui el factor humà en front al mecànic, i s’ha redefinit el pa comú que permetrà que més pans com l’integral, el de cereals o el de segó, ara també es beneficiïn amb el 4% d’IVA en comptes del 10%.Per tant, si gaudiu consumint pa, escolliu-lo integral i de qualitat, però eviteu acompanyar amb una llesca de pa tot els àpats del dia.
Comparteix a les xarxes!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes El Rebost del Pou Calent
Herbes El Rebost del Pou Calent

Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, gelats, productes de neteja a granel, oli, cereals, i moltes coses més,

Safrà El Rebost del Pou Calent
Safrà El Rebost del Pou Calent

Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, gelats, productes de neteja a granel, oli, cereals, i moltes coses més,