Cada estació ens aporta aliments diferents segons les nostres necessitats i per tal de mantenir la salut a cada època de l’any. A l’estiu trobem
fruita i
verdura amb força contingut d’aigua per refrescar-nos i hidratar-nos. Ara a l’hivern en canvi, necessitem aliments que escalfin i reforcin el nostre organisme i sistema immunològic.
Per tant, hem d’escollir aliments de proximitat per reduir l’impacte mediambiental i de temporada perquè seran més frescos (és a dir, menys temps en cambres), conservaran millor el seu gust i textura original que si els consumim en altres moments de l’any, no seran tant cars i, a més a més, ens proporcionaran els nutrients que el nostre organisme necessita.
Quins són els que podem trobar ara l’hivern?
És l’estació més freda de l’any i necessitem donar energia al nostre cos, per això és el moment on abunden els
tubercles de sabor dolç i rics en midó com la
patata o el
moniato, i les
arrels com el
rave, la
pastanaga, el
nap, la
xirivia o la
remolatxa ideals pels caldos, cremes, purés, ratllats en amanida o en forma de xips al forn.
Són iguals d’importants les
verdures de fulla verda com els
espinacs,
bledes,
enciam fulla de roure,
endívies,
api,
porro o el
fonoll que ens ajudaran a elaborar brous depuratius i diürètics o fer amanides tèbies. També les
carxofes i les
crucíferes com tota la família de les
cols, el
brócoli o la
coliflor que ens aportaran vitamines del grup B, la A i la C, minerals com el calci o el potassi, la fibra i d’altres components protectors. I nous oblideu d’omplir els plats de colors groc-taronja per assegurar els
carotenoides presents en les pastanagues,
carbasses o moniatos.
I si parlem de
fruites quines ens ofereix la terra? Doncs és el millor moment dels
cítrics que són fonts interessants de vitamina C per tonificar el sistema immune. En són exemple la
taronja, la
mandarina, la l
limona, l’
aranja o el
kiwi... Però també trobareu pomes que us ajudaran a mantenir a ratlla el colesterol i a nodrir la vostra microbiota. Si no us venen de gust crues també podeu optar per fer compotes casolanes o al forn amb un polsim de
canyella.
No us oblideu que a cada àpat principal les verdures i les hortalisses hi han de ser presents i com a mínim ocupar la meitat del volum del plat que menjarem. En quant a les fruites, les podeu consumir en qualsevol moment: per esmorzar, per picar a mig matí o a mitja tarda o per després de dinar o sopar, evitant així fer altres postres més calòrics i poc nutritius.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició d’aliments de temporada, aliments de gener al següent
enllaç