La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
18 gener 2021 · 999
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ALIMENTS DE TEMPORADA, ALIMENTS DE GENER

Cada estació ens aporta aliments diferents segons les nostres necessitats i per tal de mantenir la salut a cada època de l’any. A l’estiu trobem fruita i verdura amb força contingut d’aigua per refrescar-nos i hidratar-nos. Ara a l’hivern en canvi, necessitem aliments que escalfin i reforcin el nostre organisme i sistema immunològic.

Per tant, hem d’escollir aliments de proximitat per reduir l’impacte mediambiental i de temporada perquè seran més frescos (és a dir, menys temps en cambres), conservaran millor el seu gust i textura original que si els consumim en altres moments de l’any, no seran tant cars i, a més a més, ens proporcionaran els nutrients que el nostre organisme necessita.

Quins són els que podem trobar ara l’hivern?

És l’estació més freda de l’any i necessitem donar energia al nostre cos, per això és el moment on abunden els tubercles de sabor dolç i rics en midó com la patata o el moniato, i les arrels com el rave, la pastanaga, el nap, la xirivia o la remolatxa ideals pels caldos, cremes, purés, ratllats en amanida o en forma de xips al forn.
Són iguals d’importants les verdures de fulla verda com els espinacs, bledes, enciam fulla de roure, endívies, api, porro o el fonoll que ens ajudaran a elaborar brous depuratius i diürètics o fer amanides tèbies. També les carxofes i les crucíferes com tota la família de les cols, el brócoli o la coliflor que ens aportaran vitamines del grup B, la A i la C, minerals com el calci o el potassi, la fibra i d’altres components protectors. I nous oblideu d’omplir els plats de colors groc-taronja per assegurar els carotenoides presents en les pastanagues, carbasses o moniatos.

I si parlem de fruites quines ens ofereix la terra? Doncs és el millor moment dels cítrics que són fonts interessants de vitamina C per tonificar el sistema immune. En són exemple la taronja, la mandarina, la llimona, l’aranja o el kiwi... Però també trobareu pomes que us ajudaran a mantenir a ratlla el colesterol i a nodrir la vostra microbiota. Si no us venen de gust crues també podeu optar per fer compotes casolanes o al forn amb un polsim de canyella.



No us oblideu que a cada àpat principal les verdures i les hortalisses hi han de ser presents i com a mínim ocupar la meitat del volum del plat que menjarem. En quant a les fruites, les podeu consumir en qualsevol moment: per esmorzar, per picar a mig matí o a mitja tarda o per després de dinar o sopar, evitant així fer altres postres més calòrics i poc nutritius.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició d’aliments de temporada, aliments de gener al següent enllaç 

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...