La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
22 desembre 2021 · 3872
autor@
Nadine Campos




Alternatives a la ramaderia industrial

Cal Pastor
Cal Pastor

Estic al capdavant d'una exposició agrària familiar



La indústria càrnia és un dels puntals de l'economia catalana. Segons dades de l’IDESCAT, a Catalunya hi ha tants porcs com habitants. És una xifra significativa que manifesta l'afermament dels productes ramaders en la nostra gastronomia.

La carn forma part de la nostra dieta mediterrània i té molts avantatges per a la nostra salut sempre que en fem un consum responsable dins d'una ingesta equilibrada.

T'expliquem els principals beneficis:
 
  • La carn és la principal font de ferro, un mineral essencial per produir l'hemoglobina, una proteïna de l'interior dels glòbuls vermells que transporta oxigen des dels pulmons als teixits i òrgans de l'organisme i també s'encarrega de transportar el diòxid de carboni de tornada als pulmons.
  • La carn conté tots els aminoàcids essencials.
  • És una riquíssima font de proteïnes, bàsiques per enfortir i mantenir la musculatura.
  • La carn ens aporta la vitamina B12, fonamental per mantenir un òptim funcionament del sistema nerviós.



 
Això no obstant, és ben cert que avui en dia fem un consum excessiu de carn, i no només això. A Catalunya, el 60% de les vendes del sector agroalimentari es fan a l'estranger i, segons dades de Prodeca, la promotora dels aliments catalans, el 85% d'aquesta quantia correspon a indústries que es dediquen a la transformació dels aliments.
 
Durant les últimes dècades, la globalització ens ha portat a una excessiva industrialització del sector primari  i optant per pràctiques de producció intensiva, no ja per abastir les necessitats d'alimentació de la nostra població, sinó per a generar cada cop més volum de negoci.
 
La carn i els productes d'alimentació animal conformen gairebé la meitat d'aquest volum. Com a última dada rellevant, Prodeca ens indica que 56% dels productes de la carn es destinen a l'exportació.
 
Tot plegat, és innegable el gran impacte ambiental i social que suposa la ramaderia industrial. Cada cop són més els consumidors que demanen alternatives més respectuoses envers la salut, el territori i el benestar animal.
 
En aquest article volem exposar una altra concepció de la ramaderia que comporta un consum més ètic i sostenible amb avantatges per a les persones, els animals i el medi ambient.

 

Ramaderia extensiva: la clau de la sostenibilitat
 

La ramaderia extensiva és un model de producció a escala humana que s'adequa a l'espai i a les seves condicions, contribuint a preservar l'economia local, la cura de l'entorn i dels animals i la cultura de les pràctiques tradicionals ramaderes, obtenint un producte molt més equilibrat i sa.
 
Les característiques que defineixen la ramaderia extensiva són les següents:
 
  • Els ramats s'alimenten de pastures, i de farratges i pinso que solen conrear-se en camps propers.
  • S'utilitzen races autòctones que s'adapten millor a les condicions pròpies del lloc.
  • L'explotació ramadera sol ser familiar, de mida sostenible i adaptada als recursos disponibles, contribuint a preservar el medi rural i l'activitat econòmica que es desenvolupa en aquestes poblacions amb la producció d'aliments de gran qualitat organolèptica i nutricional.
  • Es té en compte el benestar animal. Els ramats viuen en condicions naturals, poden moure's, estan molt més sans i no necessiten prendre tants fàrmacs. En conseqüència, la carn que s'obté té una composició nutricional molt més equilibrada.



 
Ben al contrari, les pràctiques de la ramaderia industrial estan enfocades a obtenir la màxima rendibilitat. Per aconseguir-ho es prioritzen determinades races, siguin o no autòctones, per raons productives que són alimentades amb pinsos industrials que contenen additius com colorants, estimulants o fàrmacs. 
 
Els animals viuen estabulats, sense moure's gairebé ni respirar aire fresc. Evidentment, la qualitat de la carn és inferior i la petjada ecològica d'aquests tipus d'explotacions intensives és molt més perjudicial per al medi ambient.
 
Segons les dades del recent estudi "Feeding ten billion people is possible within four terrestrial planetary boundaries", la transformació cap a models de producció i consum més sostenibles podria sustentar a 10.200 milions de persones dins dels límits ecològics reduint el regadiu i la fertilització química, el consum de carn i el malbaratament d'aliments,
 
Per aconseguir-ho cal una conscienciació social i política basada en l'educació alimentaria i en l'aplicació de mesures polítiques i econòmiques que facin possible l'aposta per la ramaderia extensiva.
 

Masia Tomaso
Masia Tomaso

Masia Tomaso és una petita explotació ubicada al Pre-Pirineu Lleidatà, ens dediquem a la producció de carn ecològica de xai i vedella. Tenim animals de races autòctones adaptades al ...



Què s'entén per carn ecològica?

El concepte de carn ecològica va lligat a la ramaderia extensiva o, dit d'altre forma, no és possible produir carn ecològica amb el model de ramaderia industrial.
 
Per poder denominar la carn com a ecològica, les explotacions ramaderes han de complir la normativa que estableix les condicions necessàries.
 
Actualment, la legislació en vigor és el Reglament (CE) núm. 834/2007 del Consell de 28 de juny de 2007 sobre producció ecològica y etiquetat de productes ecològics. 
 
Al nostre país, la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) garanteix que els productes han estat produïts o elaborats seguint les normes i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i comercialització. Les explotacions ramaderes han d'estar inscrites al CCPAE  i totes les terres associades o vinculades a la producció del bestiar, tant les pastures com les destinades a la producció d'aliments.
 
En el cas dels ramaders, les normes inclouen garantir el benestar animal i la seva alimentació segons les seves necessitats nutricionals, protegint la seva salut i el medi ambient. Així mateix, s'assegura al consumidor que els animals que provenen de la ramaderia ecològica estan separats dels que venen d'una explotació no ecològica.

 

Els beneficis de la ramaderia extensiva

 
La ramaderia extensiva comporta una sèrie de beneficis cada cop més valorats per l'ecologisme. Te'ls expliquem.
 
  • A diferència de la ramaderia intensiva, s'erosiona menys el sòl
  • Fa servir molts menys recursos energètics
  • En conseqüència, aquest tipus de ramaderia preserva millor l'ecosistema i la varietat de races autòctones
  • Els animals viuen en la naturalesa i es respecta el seu benestar.
El pasturatge i la ramaderia extensiva són activitats sostenibles que promouen un consum responsable i moderat dels productes alhora que contribueix a mantenir i desenvolupar el futur del medi rural.


Mas Pinós
Mas Pinós

Som pagesos que tenim vaques i vedelles ecològiques en llibertat, i venem directament la seva carn



Cal Serrats SCP
Cal Serrats SCP

Ramat ovi ecologic, carn de xai eco directe a casa...tambe d altres carns de proximitat





Fonts:
 
IDESCAT 
PAE GENCAT
PRODECA 
PRODECA 
CPRAC 
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN
OPCIONS 
DATA SERVICES 
EUR-LEX 
CCPAE 



Santaló
Santaló

Tinc una petita explotacio de cabres i ovelles i un hort biologic



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva