La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
08 febrer 2021 · 998
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




COM REGULAR LA SON

COM MILLORAR EL DESCANS

Quan un està preocupat, nerviós, té baixa activitat física durant el dia, o s’han modificat els horaris, pot patir d’alteració de la son. Els següents consells us poden ajudar a millorar el descans i assegurar 7h de son efectives.

Primer de tot cal tenir cura del què mengem i bevem a l’últim àpat del dia.
  • Cal limitar els excitants com el cafè, el te, les begudes de cola, el sucre o la xocolata i l'alcohol, que provoca son de baixa qualitat, no reparador i amb despertars freqüents.
  • Si podeu, sopeu el més aviat possible i el més pròxim que pugueu a l'hora de la posta de sol. Intentant que sigui 3 o 4 hores abans d'anar a dormir i evitant àpats molt abundants.
  • No us fiqueu al llit amb sensació de gana. Es pot prendre algun Snack lleuger abans d'anar a dormir com una beguda vegetal amb canyella i flocs de civada o fruita o fruita deshidratada sense sucre o fins i tot una infusió relaxant.
  • Si ets fumador, procura evitar-ho a la nit, la nicotina també és un estimulant.

També cal parar atenció a la llum natural i als cicles sol – foscor
  • Desperta't abans i amb llum solar i vés a dormir més d’hora. Prova de posar una alarma a la nit que et recordi que has d'iniciar la teves "rutines de son" per anar al llit.
  • Obre les finestres totalment a l'aixecar-te per deixar passar el màxim de llum possible.
  • Pren el sol si tens terrassa, balcó o pati o tingues exposició directa a la llum solar. Ajuda a regular els ritmes de son-vigília.
  • No utilitzis l'ordinador, telèfon mòbil o altres dispositius electrònics una hora i mitja abans d'anar a dormir. La il·luminació LED "diu" al cervell que es mantingui despert.
  • No facis servir el mòbil o pantalles fins 5 - 10 minuts després de llevar-te.
  • Evita veure la televisió abans d'anar a dormir.
  • Si al llarg de la nit sols aixecar-te per anar a al bany, evita encendre la llum de tota l'habitació, la pantalla del mòbil o altres llums brillants. Millor tenir llums indirectes, de color càlid (groc o ataronjat).
Pel que fa a les condicions ambientals
  • Redueix la temperatura de la casa o de l'habitació abans i durant les hores de son. L'habitació ha d'estar ben ventilada i temperatura fresca sense arribar a ser desagradable.
  • Assegura un ambient tranquil i silenciós. Si és possible, aïllat de qualsevol possible soroll extern (per a algunes persones, és útil l'ús de taps per les orelles).
  • Utilitza persianes i cortines opaques que bloquegin el pas de la llum o fes servir un antifaç.
  • Usa roba de llit i pijama lleugers (de cotó, sense costures gruixudes o adornaments que molestin). Utilitza un matalàs i coixins còmodes i de bona qualitat. Evita coixins excessivament alts o durs.
  • No tinguis un rellotge visible constantment al dormitori.

Finalment, marca unes rutines per anar-te'n al llit ...
  • Estableix un horari regular per anar a dormir.
  • Crea el teu propi ritual o rutina abans d'anar-te'n al llit (escoltar música relaxant, meditar, beure una infusió, posar-te crema o preparar la roba pel dia següent... Repetir aquests hàbits, indicaran al teu cos que és l'hora d'anar a dormir.
  • Aprèn a reconèixer els signes de son i a retirar-te al llit quan els detectis (calfreds, badalls, pèrdua d'atenció o fallades llegint...)
  • Practica esport i sigues actiu. T’ajudarà a descansar millor. Ara bé, no facis exercicis intensos a últimes hores de la tarda i millor entrena o fes esport pel matí.
  • També pots fer exercicis de relaxació i meditació abans de dormir. Pots trobar a YouTube molts arxius de "Meditacions guiades" i exercicis de relaxació, estiraments lleugers, respiració diafragmàtica, entre d’altres, per posar en pràctica.
  • Porta un "diari de son" on vagis anotant els patrons de son que t'ajudi a comprendre quan i per què descanses millor.
  • Fes un bany calent una hora i mitja o dues hores abans d’anar a dormir.
  • Si fas migdiada, que sigui només de 15'-20' a primera hora del la tarda i preferiblement reclinat al sofà i no al llit.
  • Estigues al llit el temps dedicat a dormir únicament (no llegir ni veure la televisió, per exemple).
  • Evita activitat mental molt intensa abans d'anar a dormir. El llit no és el lloc de resoldre problemes. Pots elaborar una llista de coses per fer el dia següent per ajudar a organitzar-te i aclarir la ment.


Si amb tot, no t’adorms en menys de 30' després d'anar a dormir, aixeca't i fes alguna cosa fins que el teu cos i ment es sentin cansats, o bé, pots complementar amb algun suplement natural prescrit per un professional.

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge del Tupí
Formatge del Tupí

Ca d'Antema: Som productors de carn de vedella, carn de porc i ertesants de tot el que comporta la seva producció.