09 agost 2021·

Coneguem els productors d'Oidà: Fungi Girona

Fungi Girona, bolet fresc a domicili

FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€

 

A Olot, fa dos anys que en Francesc i la Neus es dediquen al conreu de bolets, i ho fan de manera respectuosa i conscient amb l’entorn i les persones, seguint els principis de l’agricultura ecològica. Cultiven bolets de soca (xiitake i gírgola) i n’elaboren extractes que tenen múltiples propietats medicinals. Avui parlem amb en Cesc, que ens explica el seu projecte.FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€


 

Una cosa que em crida l’atenció és com heu anat a petar a un camp tan concret com és el cultiu de bolets de soca.

Va ser més aviat per atzar. Ja ho té, la vida, que és misteriosa. Jo vinc del món de l’agricultura i la Neus, la meva parella, del camp de les teràpies alternatives (shiatsu i teràpia holística), i ens vam conèixer a través dels bolets. Un dia, deu fer uns cinc anys, un company em va proposar d’engegar un negoci de cultiu de bolets. A partir d’aquell moment vaig entrar en aquest món, sense tenir-ne cap coneixement previ, i des de llavors m’hi he anat endinsant, he anat investigant, fent proves… He viatjat molt per conèixer altres productors, perquè aquí a Catalunya n’hi ha molt pocs. És curiós, perquè és un país on hi ha molta cultura boletaire, però no de conrear, sinó de recol·lectar, de bosc. També elaborem extractes de bolets, cosa que aquí encara és més estranya (de fet, en som pioners). El cas és que viatjant pel món, coneixent experiències d’altres països, la meva companya i jo ens vam endinsar en el món dels bolets per diferents costats: ella, a Escòcia, i jo, des dels Estats Units. Ara fa uns dos anys que vam engegar el nostre projecte, Fungi Girona, i en fa un que vam crear l’empresa i que està en marxa.


Gírgola


FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€I com ha anat aquest darrer any?

Ha anat molt bé, estem molt contents. Ha sigut un any de molts aprenentatges, de fer de tot, i hem avançat molt. Vam aprofitar la pausa de la pandèmia per donar l’empenta final que necessitava el projecte i acabar-lo d’emprendre. Hi ha negocis que han tancat i d’altres que han d’obrir, sectors que van de baixa i altres d’emergents. Estic convençut que el dels bolets, tot i que encara és molt residual, és un bon sector que anirà a més, tant pels beneficis que tenen nutricionalment, com a aliment, però també pel gran valor que se’n pot extreure com a medicina, amb finalitats terapèutiques. És el que es coneix com a micoteràpia, una tradició de més de dos mil anys emprada especialment en la medicina tradicional xinesa.

FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€


Què és el bolet de soca? Vosaltres cultiveu en soca o en substrat?

El cultiu de soca és el cultiu tradicional a la Xina, al Japó i altres països orientals. És el tipus de conreu que vam conèixer quan ens vam introduir en aquest món, i consisteix a cultivar el bolet en troncs de roure, d’alzina i altres arbres de fusta dura, tal com aquest bolet creix a la natura, per això reben el nom de bolets de soca. Nosaltres, per exemple, cultivem el xiitake o bolet de roure i la gírgola o orellana; vam intentar fer xampinyó però ho vam descartar perquè era complicat. Per fer aquest cultiu a la soca, doncs, hi ha diferents tècniques, però normalment consisteix a fer talls longitudinals o perforacions al tronc, com si es volgués clavar un vis a una paret, i introduir-hi la llavor germinada, el miceli. Llavors s’han de tenir en compte un seguit de preparacions, i al cap d’uns mesos, si tot va bé, surt el bolet. Nosaltres, però, cultivem en substrat, força esmicolat, per assegurar que tenim una producció constant al llarg de l’any. El substrat no el preparem nosaltres (per ara estem centrats en l’última part del procés, que és la floració i la fructificació), però el que fem servir és ecològic, i els tractaments que hi apliquem són mínims, normalment preventius i sense utilitzar cap producte químic. Ara bé, quan fem tallers, sí que ensenyem com es fa el cultiu de soca de la manera tradicional.


FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€Quines propietats tenen els bolets?

Les propietats dels bolets acostumen a ser força desconegudes, però en tenen moltíssimes. Són rics en fibra, en vitamines i en aminoàcids essencials. També tenen moltes proteïnes, de manera que poden ser una molt bona opció per a la gent vegetariana o vegana o per a persones que volen reduir el consum de carn o peix. Són fantàstics. Es poden combinar amb llegum, amb verdures, sols… Com que també porten molta fibra i són baixos en calories, ajuden a millorar el trànsit intestinal, i per això també són una bona opció a tenir en compte a l’hora de perdre pes.


Xampinyó ros

I quina funció fan a la natura? Quins beneficis pot tenir el cultiu de bolets?

Econòmicament parlant, pot ajudar a diversificar l’economia, en el sentit que és una via del sector primari interessant a l’hora de generar llocs de treball. Ecològicament, el cultiu de bolet permet aprofitar els residus agrícoles, que moltes vegades es cremen, o no se’n fa res i es deixen podrir. El compost orgànic és l’aliment perfecte per al bolet, perquè la funció dels bolets de soca, que tècnicament s’anomenen sapròfits, és alimentar-se de la matèria orgànica morta i fer d’intermediaris (es diu que són l’Internet de la terra!). Descomponen la matèria orgànica que mor i en processen els nutrients dels quals després s’alimenten les plantes. Aquest procés es fa a través del miceli, que és això blanquinós que a vegades veiem a terra quan anem al bosc. Sempre ens quedem amb la vistositat del bolet, que és el fruit, però realment la part important que fa la funció vital a la natura és el miceli. Interconnecta tots els éssers vius i els organismes a través de la terra. Hi ha un documental molt interessant, titulat Fantastic Fungi, que inclou investigacions i els descobriments més actuals en aquesta matèria d’una manera molt amena i gràfica.


Xiitake

FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€Parla’m d’aquests extractes que elaboreu.

Som els primers productors a Catalunya que elaborem concentrat de bolet amb finalitats terapèutiques. No podem dir que són pròpiament una medicina, sinó que tècnicament són un complement alimentari, però els bolets que fem servir sí que tenen propietats medicinals, tal com han demostrat nombrosos estudis. Els extractes que elaborem, que són una barreja de glicerina, aigua i pols de bolet, contenen els principis actius del bolet i es prenen tal com es prenen les flors de Bach. En fem un de reishi (el rei dels bolets medicinals) i un altre que és una barreja de reishi, maitake i xiitake. El reishi és un immunomodulador, té molts antioxidants, és antivíric, ajuda el sistema cardiovascular i el sistema nerviós, i actua com a relaxant i antiinflamatori. En aquests temps convulsos de pandèmia i de crisi sanitària, són un complement ideal perquè reforcen el sistema immunitari i lluiten contra els virus. Els xinesos i els japonesos ho saben molt bé: en general, els bolets són fantàstics, però els extractes, encara més. Tots els bolets que fem servir per elaborar aquests extractes són de cultiu orgànic, ecològic i de proximitat.


Extracte de Xiitake, Maitake, reishiExtracte de Reishi Bolet de Pipa

FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€On podem trobar tant els bolets que cultiveu per al consum com aquests extractes? Com us distribuïu?

La nostra font principal d’ingressos és el cultiu de bolets, més que no pas els extractes, fem una comercialització directa. Jo, que vaig estudiar en una escola agrària i he conegut el món agrari des de dins, tinc molt clar que bona part de la precarietat del sector la causa el fet de no controlar on va a parar el producte. Per això vam optar per fer-ho nosaltres mateixos, i tenim la intenció de continuar així, sempre vinculats directament amb el client final o, com a mínim, amb la persona que fa la venda, sigui el botiguer o el pagès que ven a mercat. Ja hi ha moltes botigues físiques que venen els nostres bolets, i també se’ns pot contactar a través d’Oidà, per exemple, que és la primera plataforma que tenim de venda directa al particular. L’enviament, però, només el fem a comarques de Girona, perquè com que es tracta d’un producte fresc, si ampliem el radi correm el risc que es faci malbé.


FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€


 

I aquests tallers que oferiu, en què consisteixen?

Fem tallers intergeneracionals, que vol dir que tant pot venir mainada com adults o gent gran, i els preparem a mida, en funció de l’edat, dels interessos del grup… Ara per ara n’oferim de dos tipus: el primer, com he dit abans, és el del cultiu de soca, i també en fem un altre de cultiu amb materials orgànics com cartró, marro de cafè, etc., perquè qui vulgui pugui cultivar bolets a casa seva. L’objectiu d’aquests tallers és donar eines, empoderar les persones i també generar curiositat pel món del bolet. Hem fet alguns tallers a escoles, i de cara al curs vinent esperem que tot s’encarrili més i en puguem oferir també a centres cívics, museus…

 
FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€Ja per acabar, quins són els vostres plans de futur?

Volem impulsar la botiga en línia, que ja està operativa i ens hem adonat que és imprescindible, especialment per a la venda dels extractes. La gent, en general, veu el producte i el vol comprar al moment, no volen sentir a parlar de transferències o de bizums. Hem d’oferir aquesta comoditat al client perquè ho tingui fàcil per comprar a la nostra pàgina. També volem millorar la pàgina web i fer créixer una mica més el cultiu de bolets, de manera que d’aquí a uns mesos puguem ser dues persones treballant a temps complet. I si el coronavirus amaina i ens permet fer algun taller més, també estarem molt contents.

 

FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€


 

Comparteix a les xarxes!
autor@
Marina Miralles

Em dic Marina Miralles Mestre i vaig néixer a Granollers l’any 1992. Soc filòloga catalana (UB) i pianista (Conservatori Municipal Josep M. Ruera). M’he format com a professora (Màster de Formació del Professorat, UAB) i correctora i editora (Postgrau ALSE, UB). He publicat una novel·la, Magnòlia (Alpina, 2018), un poemari, La sort de Sísif (Gregal, 2019), l’assaig L’Escolania per dins i per fora (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2020) i també faig cançons.

Treballo als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL i ho compagino amb el meu projecte com a autònoma.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
HERBES PEL CALDO ECO
HERBES PEL CALDO ECO

IDONI: Venda de producte local, de temporada, artesà, de comerç just sense intermediari o ecològic. Són productors de menjar preparat i d'experiències gastronòmiques. Tenim productes de neteja a...

Xai sencer
Xai sencer

Carn del Cadi Moixeró : Tercera generació de pastors d ovelles. El nostre ramat pastura al bell mig del parc natural cadi Moixeró ( Berguedà) ramaderia extensiva Del camp a casa sense intermedi...