La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
28 desembre 2021 · 3354
autor@
Laura Solans




Coneix el formatge artesà de Catalunya

Foto: Formatges Riudavets 


El formatge a Catalunya més que un aliment, és cultura.
I és que a través de les diverses varietats de formatges podem descobrir tot un món de sabors, aromes i textures. Hi ha formatges intensos, suaus, tendres, curats, cremosos, especiats, artesans, de cabra, de vaca, de pell florida, d’escorça rentada... la llista és infinita.
 
Fins i tot, els més agosarats afirmen que el formatge és un indicador de personalitat.
 
Si ets amant del formatge, segurament ja tens anotats els que més t’agraden. Però, potser avui en descobreixes algun de nou.
 

Quines varietats de formatge tenim a Catalunya?
 

Ara més que mai, volem saber d’on provenen els productes que mengem. Per això, prioritzem els productes de proximitat i, a més, valorem que siguin artesans.
 
Tenim molt bones formatgeries arreu de Catalunya que elaboren formatges artesans. Però, quines són les varietats més comunes?
 
Actualment, existeixen més de 250 varietats de formatges a Catalunya. 
 
  • Entre els formatges històrics catalans trobem el brossat o brullo (amb xerigot), el recuit, el recuit de drap, el mató, el llenguat, el tupí o el serrat.
  • Entre els formatges tradicionals, trobem el formatge del Montsec, protegit per l'ACREFA, o el Garrotxa.
  • I entre les varietats més modernes trobem els formatges madurats de vaca, com els de pell florida blanca o d'escorça rentada; els de pasta dura; els madurats de cabra, de textures untuoses i amb espècies o altres ingredients; els madurats d'ovella; els blaus; i els formatges amb oli.
Però, més enllà d’aquest llistat, hi ha moltes varietats de formatges d’autor que apareixen tot sovint.


Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...



Formatge artesà: Com s’elabora?
 

L’ofici i figura del formatger és relativament nova. Històricament, els pastors i pastores elaboraven formatge amb la llet dels seus ramats per aprofitar-la, i gairebé tot es destinava a l'autoconsum.
 
En els últims 40 anys, han aparegut un gran ventall d’empreses dedicades a l’elaboració del formatge i amb molta diversitat de productes. Ara bé, com es fa el formatge artesà a Catalunya?
 
A continuació, pots veure un petit esquema amb les etapes de l’elaboració d’un formatge.


 
No entrarem en cada etapa, ja que cadascuna es pot realitzar de moltes formes i, segons les combinacions que faci cada formatger, el producte final serà diferent.
 
Existeixen, però, 3 factors imprescindibles per a elaborar un formatge:
 
1. La matèria prima: la llet.

A l'elaboració de formatge es pot utilitzar llet de vaca, d’ovella o de cabra, i també es poden barrejar entre elles. El més comú a Catalunya és escollir només una classe de llet.


2. La tecnologia: l’acció del formatger.
 
Aquest segon factor engloba totes les etapes de l’elaboració en què intervé el formatger. Des de la preparació de la llet, fins al darrer pas del dessuerat.
 
Aquí entren en joc els tractaments de la llet, els ferments, el tractament de la quallada, la forma del formatge, el premsat i el salat.

 
3. Les condicions externes: l’ambient.
 
Quan parlem de l’ambient ens referim a les condicions d’humitat, temperatura i els microorganismes que intervenen en l’etapa de maduració del formatge. Aquest punt determinarà el sabor final del formatge.
 
I és que la maduració de cada formatge és diferent. Segons l'espai, la humitat, la temperatura, els fongs a l'escorça... un mateix formatge, fet el mateix dia i a la mateixa hora que un altre, serà diferent.


Cal Majuba Formatgeria Artesanal - Ramat Propi
Cal Majuba Formatgeria Artesanal - Ramat Propi

L’empresa Cal Majuba és una empresa creada a principis de l’any 2014, és una empresa familiar gestionada per un grup humà amb una mitjana d’edat menor de 40 anys i l ocalitzad...


 

La importància dels formatges artesans a Catalunya
 

El formatge artesà és un dels béns més preuats de la gastronomia catalana. Per què?
 
  1. El formatge artesà és el gran protagonista de moltes fires i esdeveniments arreu de Catalunya. Com ara Lactium a Vic, La Mostra de Sort, la Fira de Sant Ermengol, o La Fira catalana del formatge artesà de Lladó, entre altres.
  2. Tenim formatges catalans que participen i guanyen premis en l’àmbit mundial, com els World Cheese Awards.
  3. Comptem amb el formatge Urgèlia, l’únic formatge de Catalunya reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida, D.O.P. Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya.
  4. Existeixen segells de qualitat com, per exemple, el de Llet de Cabres Catalanes, per als formatges de llet de cabra.

I, si això, et sembla poc, els formatges artesans catalans també surten als llibres! Te’n deixem alguns exemples: La volta a Catalunya en 50 formatges artesans, Formatgeries artesanes de Catalunya, o Formatges: Els 50 millors de Catalunya.

 
T’agrada el formatge? T’agradaria saber-ne més?


formatgeria mas alba
formatgeria mas alba

Elaboració de formatges artesans de llet crua de cabra. Tenim ramat propi i tanquem el cercle: de l'alimentació dels animals fins al producte final. Som una empresa familiar. Terres, cabres, ...



Formatges Riudavets
Formatges Riudavets

Sóc un petit productor de formatge, faig formatge de vaca, cabra i ovella a l'Esquirol ( Osona). La nostra filosofia d'empresa és intentar fer un producte de la màxima qualitat i això pass...




Fonts:
PRODECA
RURALCAT

 
 
Mas Claperol
Mas Claperol

Emili Domènech Tort, fill de Gràcia (Barcelona) Estudis fins a COU i primer curs de Perit Agrícola. Als 16 anys vaig començar a fer pràctiques en una granja de l'Empordà, va ser el m...

 

 

Associacio Manou
Associacio Manou

Som una familia, constituits com associació sin anim de lucro, que porten un ramat trashumant, entre Alforja y Margalef. Recuperando camins antics ramaders per el parc Natural del Montsant. Ens ...

 

 
 



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...