25 gener 2021·

EL FAMÓS BATCH COOKING

La cuina d’organització sempre ha format part de la majoria de les llars. És una tècnica, que permet alimentar-se saludablement tots els dies de la setmana, cuinant menys hores i per tant guanyar temps i llençar menys menjar.
És un tipus de cuina que ha tornat a agafar força pels ritmes de vida actuals on gairebé sempre falta temps. El batch cooking permet en 2 hores de cuina setmanals anticipar gairebé tots els àpats.


En què consisteix?

 • Primer de tot cal assegurar que tindrem prou recipients per guardar tot allò que cuinem. Podeu reutilitzar pots, recipients o carmanyoles de vidre.
 • Caldrà posar els aliments cuinats als pots i deixar refredar sense tapa per després guardar-los a al nevera o al congelador fins al seu consum.
 • Haureu de planificar el menú de la setmana per saber el que caldrà comprar i cuinar. Evitareu comprar productes innecessaris i assegurareu tenir tot allò que necessiteu per cada plat.
 • Recordeu que en funció dels imprevistos de la setmana el menú podrà anar variant, per tant, procureu fer preparacions que serveixin per diferents tipus de plats.
 • Per planificar els menús cal tenir en compte els diferents grups d’aliments (cereals, llegums, verdura, proteïna...).
 • El principal han de ser els vegetals (preparar amanides en flascó de vidre, sopes i cremes, verdures escaldades, vapor, forn o ofegades o fins i tot ratllades amb unes gotes de llimona per afegir a les amanides). També podeu emmagatzemar la verdura neta i tallada a punt per coure o per crear una amanida com brócoli, romanesco, coliflor, espinacs o enciam.
 • Escolliu llegums de tot tipus i cereals integrals (arròs vermell, negre, basmati, thai, barreja d’arrossos...), pasta, cuscús, quinoa...). Es deixaran en remull amb aigua la nit abans, els courem, passarem aigua fresca, escorrerem i envasarem. Podeu aprofitar per deixar fet hummus per untar per esmorzar o com a plat d’algun dinar i/o sopar amb palets de verdura fresca.
 • Per la patata o el moniato, els bullirem amb pell o al vapor o al forn. Deixarem que refredin i refrigerarem.
 • Com a proteïna animal es poden deixar fets ous durs per afegir a amanides, sopes, cremes... O bé fer remenats o truites amb 5min. durant la setmana afegint les verdures ja cuinades i envasades. També es poden usar peixos blaus petits en conserva de pot de vidre (sardines, seitons, verat...) o tenir cuinades a punt per enfornar croquetes o mandonguilles. Una altra opció seran els estofats de pollastre o gall d’indi o vegetarians amb tofu.
 • Altres preparacions que es poden deixar a punt seran lasanya, quiche, canelons o carbassons, carbassa o albergínia farcides... Que només s’hauran d’escalfar.
 • El dia que preparis els plats procura aprofitar el forn per fer també rebosteria casolana i saludable.
 • Recordeu tenir coses al rebost i a la nevera per acabar de muntar els plats com cogombrets, espàrrecs, olives, llavors o fruits secs.
 • Recordeu que podeu coure més quantitat d’1 sol cereal i un llegum i repetir del mateix dos dies. A la següent setmana només caldrà escollir-ne dos de diferents.

Descobrireu que amb aquesta cuina disminuïu el temps de decisió de què menjar, guanyeu temps i qualitat a la dieta i eviteu haver de recórrer a menjar ràpid o poc saludable.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició del batch cooking al següent enllaç
Comparteix a les xarxes!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats