La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
25 gener 2021 · 1709
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL FAMÓS BATCH COOKING

La cuina d’organització sempre ha format part de la majoria de les llars. És una tècnica, que permet alimentar-se saludablement tots els dies de la setmana, cuinant menys hores i per tant guanyar temps i llençar menys menjar.
És un tipus de cuina que ha tornat a agafar força pels ritmes de vida actuals on gairebé sempre falta temps. El batch cooking permet en 2 hores de cuina setmanals anticipar gairebé tots els àpats.


En què consisteix?

  • Primer de tot cal assegurar que tindrem prou recipients per guardar tot allò que cuinem. Podeu reutilitzar pots, recipients o carmanyoles de vidre.
  • Caldrà posar els aliments cuinats als pots i deixar refredar sense tapa per després guardar-los a al nevera o al congelador fins al seu consum.
  • Haureu de planificar el menú de la setmana per saber el que caldrà comprar i cuinar. Evitareu comprar productes innecessaris i assegurareu tenir tot allò que necessiteu per cada plat.
  • Recordeu que en funció dels imprevistos de la setmana el menú podrà anar variant, per tant, procureu fer preparacions que serveixin per diferents tipus de plats.
  • Per planificar els menús cal tenir en compte els diferents grups d’aliments (cereals, llegums, verdura, proteïna...).
  • El principal han de ser els vegetals (preparar amanides en flascó de vidre, sopes i cremes, verdures escaldades, vapor, forn o ofegades o fins i tot ratllades amb unes gotes de llimona per afegir a les amanides). També podeu emmagatzemar la verdura neta i tallada a punt per coure o per crear una amanida com brócoli, romanesco, coliflor, espinacs o enciam.
  • Escolliu llegums de tot tipus i cereals integrals (arròs vermell, negre, basmati, thai, barreja d’arrossos...), pasta, cuscús, quinoa...). Es deixaran en remull amb aigua la nit abans, els courem, passarem aigua fresca, escorrerem i envasarem. Podeu aprofitar per deixar fet hummus per untar per esmorzar o com a plat d’algun dinar i/o sopar amb palets de verdura fresca.
  • Per la patata o el moniato, els bullirem amb pell o al vapor o al forn. Deixarem que refredin i refrigerarem.
  • Com a proteïna animal es poden deixar fets ous durs per afegir a amanides, sopes, cremes... O bé fer remenats o truites amb 5min. durant la setmana afegint les verdures ja cuinades i envasades. També es poden usar peixos blaus petits en conserva de pot de vidre (sardines, seitons, verat...) o tenir cuinades a punt per enfornar croquetes o mandonguilles. Una altra opció seran els estofats de pollastre o gall d’indi o vegetarians amb tofu.
  • Altres preparacions que es poden deixar a punt seran lasanya, quiche, canelons o carbassons, carbassa o albergínia farcides... Que només s’hauran d’escalfar.
  • El dia que preparis els plats procura aprofitar el forn per fer també rebosteria casolana i saludable.
  • Recordeu tenir coses al rebost i a la nevera per acabar de muntar els plats com cogombrets, espàrrecs, olives, llavors o fruits secs.
  • Recordeu que podeu coure més quantitat d’1 sol cereal i un llegum i repetir del mateix dos dies. A la següent setmana només caldrà escollir-ne dos de diferents.

Descobrireu que amb aquesta cuina disminuïu el temps de decisió de què menjar, guanyeu temps i qualitat a la dieta i eviteu haver de recórrer a menjar ràpid o poc saludable.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició del batch cooking al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...