La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
22 març 2021 · 604
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL XIITAKE I EL MAITAKE

Xiitake i Maitake són els noms que reben 2 tipus de bolets d’origen asiàtic amb propietats nutricionals i organolèptiques molt interessants pel consum humà. Actualment ja s’estan conreant a Catalunya i no us serà complicat d’aconseguir-los i d’introduir-los a la vostra cuina.



El XIITAKE (Lentinula edodes) o BOLET DE ROURE és de sabor més intens que el xampinyó i de textura tendre, gelatinosa i sucosa. Es pot consumir cuit al vapor, saltejat, guisat o estofat però no cru. És ric en fibra prebiòtica i per tant interessant per a la microbiota intestinal. També conté aminoàcids, vitamines del grup B, antioxidants i minerals com ferro, fòsfor i potassi.
Al ser de gran versatilitat, el pots afegir a sopes o cremes de verdures. En cereals integrals, llegums, arrossos i estofats. Saltejats a la planxa poca estona i afegits a algues, amanides, coques de verdures, pastissos salats com la quiche, croquetes o de guarnició de proteïna animal o vegetal. Els podeu comprar frescos o bé secs i hidratar-los unes hores prèvies a la seva cocció.

El MAITAKE (Grifola frondosa) o GÍRGOLA DE CASTANYER té forma coral·loide i textura ferma i consistent que permet fer tot tipus de preparacions com saltada, marinada, al forn, a foc viu o fregida. El seu sabor exquisit ressaltarà els plats de verdura, pasta o arròs o fins i tot per fer-ne truites, paté o canelons. La seva resistència a coccions llargues també permet emprar-la en guisats.
Conté força aigua al voltant d’un 80%, ric en aminoàcids essencials, vitamines del grup B i minerals com el magnesi, el fòsfor i el potassi, interessants en el control de la pressió arterial. A més a més, protegeix el sistema cardiovascular i redueix els nivells de triglicèrids i equilibra el sistema immunitari.

Ara que ja coneixeu aquests fongs, introduïu-los a la vostra cuina per gaudir-ne dels seus beneficis, beneficiar al sistema immunitari i donar sabor als vostres plats.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició del xiitake i el maitake al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...