Xiitake i Maitake són els noms que reben 2 tipus de bolets d’origen asiàtic amb propietats nutricionals i organolèptiques molt interessants pel consum humà. Actualment ja s’estan conreant a Catalunya i no us serà complicat d’aconseguir-los i d’introduir-los a la vostra cuina.
El XIITAKE (Lentinula edodes) o BOLET DE ROURE és de sabor més intens que el xampinyó i de textura tendre, gelatinosa i sucosa. Es pot consumir cuit al vapor, saltejat, guisat o estofat però no cru. És ric en fibra prebiòtica i per tant interessant per a la microbiota intestinal. També conté aminoàcids, vitamines del grup B, antioxidants i minerals com ferro, fòsfor i potassi.
Al ser de gran versatilitat, el pots afegir a sopes o cremes de verdures. En cereals integrals, llegums, arrossos i estofats. Saltejats a la planxa poca estona i afegits a algues, amanides, coques de verdures, pastissos salats com la quiche, croquetes o de guarnició de proteïna animal o vegetal. Els podeu comprar frescos o bé secs i hidratar-los unes hores prèvies a la seva cocció.
El MAITAKE (Grifola frondosa) o GÍRGOLA DE CASTANYER té forma coral·loide i textura ferma i consistent que permet fer tot tipus de preparacions com saltada, marinada, al forn, a foc viu o fregida. El seu sabor exquisit ressaltarà els plats de verdura, pasta o arròs o fins i tot per fer-ne truites, paté o canelons. La seva resistència a coccions llargues també permet emprar-la en guisats.
Conté força aigua al voltant d’un 80%, ric en aminoàcids essencials, vitamines del grup B i minerals com el magnesi, el fòsfor i el potassi, interessants en el control de la pressió arterial. A més a més, protegeix el sistema cardiovascular i redueix els nivells de triglicèrids i equilibra el sistema immunitari.
Ara que ja coneixeu aquests fongs, introduïu-los a la vostra cuina per gaudir-ne dels seus beneficis, beneficiar al sistema immunitari i donar sabor als vostres plats.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició del xiitake i el maitake al següent
enllaç