22 març 2021·

EL XIITAKE I EL MAITAKE

Xiitake i Maitake són els noms que reben 2 tipus de bolets d’origen asiàtic amb propietats nutricionals i organolèptiques molt interessants pel consum humà. Actualment ja s’estan conreant a Catalunya i no us serà complicat d’aconseguir-los i d’introduir-los a la vostra cuina.El XIITAKE (Lentinula edodes) o BOLET DE ROURE és de sabor més intens que el xampinyó i de textura tendre, gelatinosa i sucosa. Es pot consumir cuit al vapor, saltejat, guisat o estofat però no cru. És ric en fibra prebiòtica i per tant interessant per a la microbiota intestinal. També conté aminoàcids, vitamines del grup B, antioxidants i minerals com ferro, fòsfor i potassi.
Al ser de gran versatilitat, el pots afegir a sopes o cremes de verdures. En cereals integrals, llegums, arrossos i estofats. Saltejats a la planxa poca estona i afegits a algues, amanides, coques de verdures, pastissos salats com la quiche, croquetes o de guarnició de proteïna animal o vegetal. Els podeu comprar frescos o bé secs i hidratar-los unes hores prèvies a la seva cocció.

El MAITAKE (Grifola frondosa) o GÍRGOLA DE CASTANYER té forma coral·loide i textura ferma i consistent que permet fer tot tipus de preparacions com saltada, marinada, al forn, a foc viu o fregida. El seu sabor exquisit ressaltarà els plats de verdura, pasta o arròs o fins i tot per fer-ne truites, paté o canelons. La seva resistència a coccions llargues també permet emprar-la en guisats.
Conté força aigua al voltant d’un 80%, ric en aminoàcids essencials, vitamines del grup B i minerals com el magnesi, el fòsfor i el potassi, interessants en el control de la pressió arterial. A més a més, protegeix el sistema cardiovascular i redueix els nivells de triglicèrids i equilibra el sistema immunitari.

Ara que ja coneixeu aquests fongs, introduïu-los a la vostra cuina per gaudir-ne dels seus beneficis, beneficiar al sistema immunitari i donar sabor als vostres plats.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició del xiitake i el maitake al següent enllaç
Comparteix a les xarxes!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats