La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
12 gener 2021 · 1208
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ELS ALIMENTS FERMENTATS


El nostre cos és ple de microorganisme que ens protegeixen i una gran part es localitza als nostres intestins. És important tenir equilibrada la nostra microbiota intestinal perquè s’encarrega de moltes funcions: Facilita la digestió de certs aliments, contribueix a la formació d’algunes vitamines, manté íntegra la mucosa intestinal i assegura un bon funcionament del sistema immune i digestiu.

Per crear un entorn beneficiós per a la nostra microbiota cal, a més de ser actius i tenir hàbits de vida saludables, alimentar-se correctament i consumir aliments vius, rics en probiòtics, com són els aliments fermentats.



Què són els aliments fermentats? són aquells que han transformat els hidrats de carboni en àcids, gas o alcohol a partir de llevats, bacteris i floridures i així potenciar el sabor de l’aliment, augmentar la seva vida útil, facilitar-ne la digestió i reequilibrar la microbiota.
Parlem d’aliments ben comuns com el pa de qualitat, els formatges, els iogurts i els confitats com els cogombrets o les olives. Però també d’altres menys coneguts com el miso, el tempeh, el tamari, el xucrut, el quèfir o el kombutxa.

Així doncs, trobarem lactofermentats com les verdures i hortalisses fermentades en aigua amb sal com les olives, les cebes tendres, el cogombre, la col blanca (que rep el nom de xucrut), la col xinesa (anomenada kimchi), els picles (que són de diverses verdures) o la pruna japonesa Umeboshi.

D’altres fermentacions amb llevats i floridures com el llevat mare en el pa o el tempeh (que és un fermentat de la soja amb millor assimilació de la seva proteïna que es consumeix passat per la planxa uns minuts), o els fermentats amb el fong koji com el miso (pasta de soja per fer moltes receptes com la famosa sopa de miso) o el tamari (que és la salsa de soja).

No ens podem oblidar dels ferments làctics que a més del iogurt i els formatges trobem el quefir molt ric en probiòtics. I acabem amb la beguda probiòtica per excel·lència: el te kombutxa.

Com introduir aquests aliments a la vostra dieta? Molt senzill, si no els has consumit mai és millor prendre petites quantitats cada dia i anar-los variant. Per exemple, combinar el iogurt i el quefir, afegir 1 cullerada de xucrut o picles a les teves amanides, escollir un pa elaborat artesanalment i amb llevat mare o preparar una sopa de miso (S’agafa caldo de verdures, s’afegeixen algues rehidratades, tofu i bolets xiitake i es deixa bullir 10min. Amb el foc apagat es dissol a part amb una mica del caldo calent 1 culleradeta de pasta miso i s’afegeix a la sopa. Es barreja i llestos).


sopa de miso


És important que tots els ferments els compreu sense pasteuritzar i que no els porteu a ebullició o altes temperatures, per poder gaudir de tots els seus beneficis.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició dels aliments fermentats al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...