El nostre cos és ple de microorganisme que ens protegeixen i una gran part es localitza als nostres intestins. És important tenir equilibrada la nostra microbiota intestinal perquè s’encarrega de moltes funcions: Facilita la digestió de certs aliments, contribueix a la formació d’algunes vitamines, manté íntegra la mucosa intestinal i assegura un bon funcionament del sistema immune i digestiu.
Per crear un entorn beneficiós per a la nostra microbiota cal, a més de ser actius i tenir hàbits de vida saludables, alimentar-se correctament i consumir aliments vius, rics en probiòtics, com són els aliments fermentats.
Què són els aliments fermentats? són aquells que han transformat els hidrats de carboni en àcids, gas o alcohol a partir de llevats, bacteris i floridures i així potenciar el sabor de l’aliment, augmentar la seva vida útil, facilitar-ne la digestió i reequilibrar la microbiota.
Parlem d’aliments ben comuns com el pa de qualitat, els
formatges, els
iogurts i els confitats com els cogombrets o les
olives. Però també d’altres menys coneguts com el miso, el tempeh, el
tamari, el
xucrut, el
quèfir o el
kombutxa.
Així doncs, trobarem
lactofermentats com les verdures i hortalisses fermentades en aigua amb sal com les
olives, les cebes tendres, el cogombre, la col blanca (que rep el nom de xucrut), la col xinesa (anomenada kimchi), els picles (que són de diverses verdures) o la pruna japonesa Umeboshi.
D’altres fermentacions amb llevats i floridures com el
llevat mare en el pa o el
tempeh (que és un fermentat de la soja amb millor assimilació de la seva proteïna que es consumeix passat per la planxa uns minuts), o els fermentats amb el fong koji com
el miso (pasta de soja per fer moltes receptes com la famosa sopa de miso) o el tamari (que és la salsa de soja).
No ens podem oblidar dels ferments làctics que a més del iogurt i els formatges trobem el quefir molt ric en probiòtics. I acabem amb la beguda probiòtica per excel·lència: el te kombutxa.
Com introduir aquests aliments a la vostra dieta? Molt senzill, si no els has consumit mai és millor prendre petites quantitats cada dia i anar-los variant. Per exemple, combinar el iogurt i el quefir, afegir 1 cullerada de xucrut o picles a les teves amanides, escollir un pa elaborat artesanalment i amb llevat mare o preparar una sopa de miso (S’agafa caldo de verdures, s’afegeixen algues rehidratades, tofu i bolets xiitake i es deixa bullir 10min. Amb el foc apagat es dissol a part amb una mica del caldo calent 1 culleradeta de pasta miso i s’afegeix a la sopa. Es barreja i llestos).
sopa de miso
És important que tots els ferments els compreu sense pasteuritzar i que no els porteu a ebullició o altes temperatures, per poder gaudir de tots els seus beneficis.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició dels aliments fermentats al següent
enllaç