04 maig 2021·

ELS APERITIUS

Els aperitius són un ritual gastronòmic força associat als caps de setmana abans de l’àpat principal. Sol anar acompanyat de begudes alcohòliques com el vermut o la cervesa i s’ofereixen aliments molt calòrics, salats i rics en greixos de mala qualitat com les patates fregides, els embotits, els bastonets, les olives farcides o els formatges curats.
Avui us proposo altres tipus d’aliments amb un contingut nutricional molt més interessant, perquè en pugueu seguir gaudint de manera saludable.

Heu de substituir els fregits, els arrebossats i els hidrats de carboni com les croquetes, patates, bastonets, torrades o el pa, per vegetals o proteïnes que també us saciaran i seran de més baixa aportació calòrica. Podeu buscar el cruixent dels cogombrets o servir uns espàrrecs blancs amb tàperes i orenga o uns tomàquets xerri amb oli d’oliva verge extra, daus de formatge fresc i alfàbrega. Si sou a casa i us agrada la cuina, també podeu optar per fer xips de verdura al forn de remolatxa, carbassó i xirivia.
Una altra idea, és servir palets frescos de pastanaga o cogombre per poder sucar amb patés vegetals casolans com el mutàbal (que és paté d’albergínia) o el guacamole (amb alvocat) o l’hummus de cigrons o altres llegums.
També hi ha fonts de greixos saludables com les olives amb pinyol tipus Aragó o arbequina, els fruits secs (màxim un grapat a mà tancada) o daus d’alvocat macerats amb salsa de soja i llavors de sèsam.



Per acabar, escolliu peixos en conserva o a la planxa com la sípia, el pop, els musclos, les escopinyes, els seitons o mol·luscs cuits a la planxa.
Finalment, pel que fa a les begudes que acompanyen a aquests àpats podeu escollir aigua, aigua amb gas, aigua amb llimona, aigua de coco, aigua saboritzada amb el que us agradi com per exemple taronja i canyella o llima i menta, te kombutxa o te verd fred amb rodanxes de llimona o fins i tot, cervesa sense alcohol.




Per mantenir una alimentació saludable també al cap de setmana, no és necessari suprimir aquests àpats socials com els aperitius, del que es tracta és d’adaptar-los a aquells aliments que sabem que mantenen l’equilibri del nostre organisme i ens fan sentir bé mentre gaudim del que mengem. Podeu escoltar la càpsula de nutrició dels aperitius al següent enllaç




Comparteix a les xarxes!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats