La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
11 octubre 2021 · 1162
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




ELS SUCRES

All tendre
(manat)
La Garriga
All tendre (manat) La Garriga

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general


Rubrum.Bio
Rubrum.Bio

Soc en Mark de 47 anys i soc productor agroecològic del Vallés Oriental.



Existeix una gran varietat de sucres i no tots són iguals o afecten de la mateixa manera a l’organisme. Són font d’energia i alguns òrgans són dependents d’ells, com és el cas del cervell que necessita glucosa per funcionar correctament. Ara bé, la ingesta de sucres dependrà dels aliments que formin la dieta. 

Alguns sucres són intrínsecs, és a dir, propis d’alguns aliments com els que contenen fruites, verdures i lactis. D’altres, se’ls anomena sucres lliures per la seva ràpida absorció. En aquest grup es troben els sucres afegits durant la producció industrial o casolana d’un producte alimentari, com el sucre refinat  o altres edulcorants; o bé, els sucres alliberats al processar un aliment que contenia sucres propis com passa amb els sucs o liquats de fruites  naturals.  
 
El consum elevat de sucres lliures i d’addició pot augmentar el risc de patir càries o es relaciona amb altres malalties com sobrepès i obesitat, diabetis tipus 2 i gestacional, malaltia hepàtica, colesterol LDL alt, hipertensió, malaltia cardiovascular i gota. 
 
El passat juliol, La EFSA (l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria) va presentar un projecte científic per valorar si es podia marcar un nivell màxim tolerable de sucres alimentaris, que no provoqués efectes adversos a la salut de la població general. La conclusió va ser clara, no hi ha un consum segur de sucre, per tant, quants menys sucres afegits i lliures hi hagi a la dieta millor. 
 
Per poder saber si un producte porta sucres afegits, és important aprendre a llegir l’etiquetatge nutricional. Heu d’assegurar-vos que a l’apartat d’ingredients no posa sucre o qualsevol altre endolcidor emmascarat sota algun nom estrany. Procureu evitar o reduir aquells on el primer, segon o tercer ingredient sigui el sucre, sucre de canya integral o rapadura, mel, fructosa, sucralosa, glucosa o dextrosa, entre d’altres. Tampoc xarops i almívars, nèctars o melasses o alcohols de sucres com el manitol, el sorbitol, el xilitol i l’eritritol . 
 
És important pel que fa al consum de sucres a la vostra dieta, que us assegureu que provinguin d’aliments vegetals integrals com fruites, verdures, cereals integrals i llegums i eviteu sobretot els processats amb sucres afegits, les begudes ensucrades, la rebosteria, els sucs de fruita comercials i els lactis o derivats lactis ensucrats. 

Poma Golden
Girona
Poma Golden Girona

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general


Horta La Garriga
Horta La Garriga

Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general


Mongeta fabada
Mongeta fabada

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...

 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...