Des del mes de març ja podeu trobar al mercat el pèsol fresc, una de les hortalisses que marca l’inici de la primavera i que podreu consumir fins a inicis d’estiu.
El pèsol (pisum sativum) pertany a la família de les lleguminoses i el fruit que consumim es troba a l’interior de la tavella. És ric en vitamines del grup B, vitamina C, proteïnes de fàcil digestió, hidrats de carboni, minerals com el calci, el ferro i el potassi i fibra. Gràcies a tots aquests nutrients, els pèsols són interessants per a la prevenció de la salut cardiovascular, pel sistema nerviós, per millorar el trànsit intestinal i per augmentar la sacietat.
Els podeu comprar frescos, en conserva, congelats o secs, però cal tenir en compte, que si els compreu frescos per cada quilo de pèsols en gra que vulgueu, n’haureu de comprar 2 o 3 quilos amb tavella. Quan els peleu, és important que la tavella sigui ferma i estigui humida per dins.
Es pot consumir de moltes maneres diferents, en cru, escaldat, bullit o saltejat, però sempre amb poca cocció.
Podeu cuinar-los sols o afegir-los a plats de cereal com l’arròs, o saltejar-lo amb ceba, o en amanides per donar-li un toc cruixent, en cremes o fins i tot fer-ne hummus que té una textura suau i dolça. Al ser ric en proteïna, també el trobareu en format texturitzat per a fer receptes vegetarianes com lasanya o bolonyesa, en format tempeh o en pols per a enriquir batuts.
Aprofiteu per consumir-los frescos ara que és temporada i gaudiu de l’activitat de desgranar el pèsol amb els petits de la casa que, a més de ser senzill, és força divertit.
Podeu escoltar la càpsula de nutrició dels pèsols al següent
enllaç