El consum de fruita
Els dies ja són més calorosos i arriben les
fruites més fresques, de colors vermells i ataronjats i sabor dolç. Ja podeu trobar al mercat nespres, maduixes, gerds, nabius, els primers albercocs i cireres, o alguns préssecs i nectarines.
Però perquè és important consumir fruita i verdura?
-
Perquè aporten fibra, vitamines, minerals i antioxidants a la nostra dieta.
-
Són indispensables pel correcte creixement i desenvolupament.
-
Prevenen patologies neurodegeneratives o cardiovasculars i trastorns digestius.
-
Hidraten pel seu contingut amb aigua i alhora eviten la retenció de líquids.
-
Ajuden a combatre el restrenyiment.
-
Són saciants pel seu contingut en aigua i fibra.
-
Protegeixen en front el sobrepes i la obesitat.
-
Aporten poques calories.
-
Desplacen i limiten el consum d’altres aliments processats i menys recomanables com galetes, brioixeria, patates xips, pa blanc, embotit...
Per a tots aquests beneficis, la OMS recomana com a mínim arribar als 600gr diaris entre fruita i verdura. Que serien unes 5 racions al dia, on 1 de les racions de verdura sigui crua i 1 de fruita sigui rica en vitamina C (com taronja, kiwi, llimona o maduixes...).
Si us costa introduir-la en la vostra alimentació diària, us proposo algunes idees per aconseguir augmentar-ne el seu consum:
-
Posar un fruiter a la vista perquè sigui fàcil pensar-hi o ja preparada i tallada en un bol a la nevera.
-
Escollir una fruita transportable per a les sortides o excursions com plàtan, poma, taronja, cireres o peres... O bé deshidratada sense sucre afegit.
-
Escollir segons calendari de temporada per provar diferents varietats.
-
Oferir-la com a esmorzar, postres, entre hores, a les amanides o altres plats salats.
-
Consumir-la en altres formats com broquetes de fruita, xips o deshidratada.
-
Fer batuts per la tarda de fruita amb beguda vegetal o llet.
-
Barrejar amb iogurt, quefir, formatge fresc o iogurt vegetal.
-
Crear gelats casolans tallant la fruita a daus, congelant i descongelar 5min. abans de triturar. Si teniu motlle de gelats també podeu fer suc de fruita, omplir els motlles i congelar.
-
Banyar-la amb xocolata negra desfeta.
-
Presentar-la amb porridge o tortitas de civada casolanes.
-
Fer-ne gaspatxos (com el de cirera i tomàquet o maduixes i remolatxa) o posar-la en amanides o salses.
-
Afegir-la a torrades o entrepans.
-
Passar-la per la planxa o a la brasa.
-
Fer-ne compota o melmelada casolana amb xia i sense sucre.
No tingueu por de menjar massa fruita, la majoria de la població no arriba al mínim recomanat i al final si consumiu fruita esteu substituint el consum d’altres aliments menys interessants. Per tant, mengeu fruita, mínim 3 al dia i com més millor, de qualsevol tipus i a qualsevol hora.