La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
11 maig 2021 · 428
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




El consum de fruita

Els dies ja són més calorosos i arriben les fruites més fresques, de colors vermells i ataronjats i sabor dolç. Ja podeu trobar al mercat nespres, maduixes, gerds, nabius, els primers albercocs i cireres, o alguns préssecs i nectarines.

Però perquè és important consumir fruita i verdura?


  • Perquè aporten fibra, vitamines, minerals i antioxidants a la nostra dieta.
  • Són indispensables pel correcte creixement i desenvolupament.
  • Prevenen patologies neurodegeneratives o cardiovasculars i trastorns digestius.
  • Hidraten pel seu contingut amb aigua i alhora eviten la retenció de líquids.
  • Ajuden a combatre el restrenyiment.
  • Són saciants pel seu contingut en aigua i fibra.
  • Protegeixen en front el sobrepes i la obesitat.
  • Aporten poques calories.
  • Desplacen i limiten el consum d’altres aliments processats i menys recomanables com galetes, brioixeria, patates xips, pa blanc, embotit...

Per a tots aquests beneficis, la OMS recomana com a mínim arribar als 600gr diaris entre fruita i verdura. Que serien unes 5 racions al dia, on 1 de les racions de verdura sigui crua i 1 de fruita sigui rica en vitamina C (com taronja, kiwi, llimona o maduixes...).

Si us costa introduir-la en la vostra alimentació diària, us proposo algunes idees per aconseguir augmentar-ne el seu consum:


  • Posar un fruiter a la vista perquè sigui fàcil pensar-hi o ja preparada i tallada en un bol a la nevera.
  • Escollir una fruita transportable per a les sortides o excursions com plàtan, poma, taronja, cireres o peres... O bé deshidratada sense sucre afegit.
  • Escollir segons calendari de temporada per provar diferents varietats.
  • Oferir-la com a esmorzar, postres, entre hores, a les amanides o altres plats salats.
  • Consumir-la en altres formats com broquetes de fruita, xips o deshidratada.

  • Fer batuts per la tarda de fruita amb beguda vegetal o llet.
  • Barrejar amb iogurt, quefir, formatge fresc o iogurt vegetal.
  • Crear gelats casolans tallant la fruita a daus, congelant i descongelar 5min. abans de triturar. Si teniu motlle de gelats també podeu fer suc de fruita, omplir els motlles i congelar.

  • Banyar-la amb xocolata negra desfeta.
  • Presentar-la amb porridge o tortitas de civada casolanes.
  • Fer-ne gaspatxos (com el de cirera i tomàquet o maduixes i remolatxa) o posar-la en amanides o salses.
  • Afegir-la a torrades o entrepans.
  • Passar-la per la planxa o a la brasa.
  • Fer-ne compota o melmelada casolana amb xia i sense sucre.

No tingueu por de menjar massa fruita, la majoria de la població no arriba al mínim recomanat i al final si consumiu fruita esteu substituint el consum d’altres aliments menys interessants. Per tant, mengeu fruita, mínim 3 al dia i com més millor, de qualsevol tipus i a qualsevol hora.

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general