La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
15 març 2021 · 538
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA CARXOFA

La carxofa (Cynara Scolymus) és una hortalissa originària del Nord d’Àfrica o de la costa mediterrània i se’n troben de moltes classes, la violeta, la blanca o la més destacada a Catalunya, la carxofa del Prat. És molt versàtil a la cuina i té un sabor característic entre dolç i amarg però a més a més, és molt beneficiosa pel nostre organisme.

Gairebé un 90% del seu pes és aigua i per tant aporta poques calories. Conté fibra soluble interessant per millorar les digestions i el trànsit intestinal. També és rica en minerals com el potassi, el fòsfor o el magnesi i vitamina A i algunes del grup B. Millora la funció hepàtica i biliar i ajuda a controlar el colesterol.

Quan compreu carxofes és important que siguin tancades i amb les fulles juntes per assegurar-vos que són tendres i que les conserveu a la nevera fins al seu consum ja que s’oxiden força ràpid.
Tot i que la part comestible de la carxofa és només del 40%, és molt versàtil a la cuina i la podeu consumir bullida, al forn o a la brasa, en truita, arrossos, cremes o guisats o fins i tot laminar els cors en cru i servir-los amanits amb oli i sal. També podeu aprofitar els tronc cuinant-los al forn pelats que queden ben bons.



Una manera senzilla de coure-les, és rentar-les bé, treure les fulles més dures i seques de l’exterior i el tronc. Escapçar la part de dalt i posar-les en un cassó amb aigua mineral, sal, pebre i llorer fins que quedin cobertes per la meitat però s’aguantin dretes. Es bullen 20min. Però cada 5min. es tiren unes 4-5 cullerades soperes per sobre de les carxofes de la mateixa aigua de cocció. Les podeu servir amb un raig d’oli d’oliva verge, sal i sèsam torrat.
Una bona idea si enceneu el forn al cap de setmana és afegir una plata de carxofes i enfornar-les 40min a 180graus ben netes amb oli i herbes al gust. Així tindreu una ració de verdura a punt per consumir durant la setmana.

Gaudiu-la ara que n’és temporada, afegiu-la als vostres menús per augmentar el consum de verdura i aprofiteu-ne totes les seves propietats.


Quinoa amb carxofes


Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la carxofa al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable