La poma, a més de ser una fruita amb força simbologia relacionada amb la saviesa, la immortalitat i el pecat, és també molt beneficiosa per l’organisme. Ja ho diu la dita popular: “una poma al dia, allunya metge, metgessa i malaltia” perquè ajuda a mantenir un bon estat de salut.
La poma, és el fruit de la pomera, Malus Domestica, que prové de la varietat silvestre d’Àsia Central i Europa Oriental, però amb actual cultiu a arreu del món. Malgrat es troba fresca al mercat gairebé tot l’any gràcies a la seva capacitat de conservació, es recol·lecta a finals d’estiu i, la millor temporada per consumir-la, és a la tardor i l’hivern. Existeixen milers de varietats amb diferents propietats organolèptiques segons textura, color, sabor i olor; algunes de les més conegudes són la Golden de color groc, la reineta o la Granny Smith de color verd o la Royal gala entre vermella i groga. Són riques amb aigua i per això refresquen i hidraten i també en destaca el seu contingut en sucres, en forma de fructosa principalment, glucosa i sacarosa. També té propietats reguladores del trànsit intestinal en funció de si es consumeix amb pell ben neta amb efecte laxant, o pelada i rallada una mica enfosquida pels tanins, amb efecte astringent. Finalment, conté pectines, quercetina, vitamina C i potassi, interessants per prevenir malalties cardiovasculars, regular el colesterol i la hipertensió i aportar antioxidant.
Es pot consumir crua a mossegades i amb pell si és ben neta o afegida a amanides, a mitges llunes o deshidratada com aperitiu, o traient el cor i servint-la en forma d’esferes imitant donuts saludables. També es pot menjar cuita preparant compota per untar sobre torrades integrals per esmorzar o berenar, per acompanyar com a salsa de plats principals o sencera al forn amb canyella com a postres. Finalment, també pot ser l’ingredient clau d’alguna beguda o recepta de rebosteria casolana.
Omple la fruitera de pomes ara que són ben bones i encara que no sigui cada dia, augmenten el seu consum per gaudir dels seus beneficis i dolçor.
Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!