Quan s’apropa el fred i arriben els cítrics, és comú fer-se un suc de taronja pel matí, però és aquesta la millor font per obtenir vitamina C a través de l’alimentació?
La vitamina C o àcid ascòrbic és una vitamina hidrosoluble essencial perquè els humans no la podem sintetitzar. Per aquest motiu, és necessari consumir regularment aliments que en siguin rics. És un potent antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules dels radicals lliures formats pel propi organisme o presents a l’ambient pel fum del tabac, la contaminació o l’exposició a la radiació solar. També participa a la síntesis de col·lagen implicat amb la cicatrització de les ferides, ajuda a absorbir el ferro present en aliments d’origen vegetal com les llenties i contribueix en el bon funcionament del sistema immunitari. En són rics les fruites i les verdures però els més destacats són els cítrics com la taronja, la mandarina, l’aranja, la llimona o el kiwi, també les maduixes i el brócoli, el pebrot, el tomàquet, el julivert i les patates. Ara bé, quan la vitamina C entra en contacte amb calor, part d’aquesta es perd i per això es recomana consumir frescos aquells que es pugui. També cal tenir en compte la ració, perquè tot i ser el julivert un dels aliments més rics, la quantitat ingerida serà menor i, per tant, arribar als requeriments de vitamina C serà més senzill consumint peces de fruita o verdura fresca.
El dèficit de vitamina C pot sorgir quan es redueix la ingesta o se n’augmenta el seu requisit com en etapes de creixement, embaràs o lactància. De fet, es relaciona amb l’escorbut, una malaltia força comú en els mariners quan realitzaven viatges llargs on mancava el consum d’aliments frescos, sobretot de fruites i verdures, i que provocava debilitat, anèmia, genives sagnants, hematomes i mala cicatrització de ferides.
Alguns trucs per aprofitar els beneficis de la vitamina C , a més de consumir fruites, verdures i hortalisses fresques, és amanir plats rics amb ferro amb suc de cítrics o afegir una picada de pebrot i julivert fresc a un plat de llenties cuites.
Pel que fa al suc de taronja natural recent exprimit, tot i que s’oxida una petita quantitat de la vitamina C de la part superior del suc que està amb contacte amb l’aire, tampoc serà significatiu, però si cal tenir amb compte que augmentarà el contingut de sucres lliures en front a si es consumeix la fruita fresca sencera.
Assegura’t d’arribar als requeriments de vitamina C incorporant fruites i verdures en tots els menjars principals.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!