La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
29 novembre 2021 · 1008
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA VITAMINA C

Quan s’apropa el fred i arriben els cítrics, és comú fer-se un suc de taronja pel matí, però  és aquesta la millor font per obtenir vitamina C a través de l’alimentació? 
 
La vitamina C o àcid ascòrbic és una vitamina hidrosoluble essencial perquè els humans no la podem sintetitzar. Per aquest motiu, és necessari consumir regularment aliments que en siguin rics. És un potent antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules dels radicals lliures formats pel propi organisme o presents a l’ambient pel fum del tabac, la contaminació o l’exposició a la radiació solar. També participa a la síntesis de col·lagen implicat amb la cicatrització de les ferides, ajuda a absorbir el ferro present en aliments d’origen vegetal com les llenties i contribueix en el bon funcionament del sistema immunitari. En són rics les fruites i les verdures però els més destacats són els cítrics com la taronja, la mandarina, l’aranja, la llimona o el kiwi, també les maduixes i el brócoli, el pebrot, el tomàquet, el julivert i les patates. Ara bé, quan la vitamina C entra en contacte amb calor, part d’aquesta es perd i per això es recomana consumir frescos aquells que es pugui. També cal tenir en compte la ració, perquè tot i ser el julivert un dels aliments més rics, la quantitat ingerida serà menor i, per tant, arribar als requeriments de vitamina C serà més senzill consumint peces de fruita o verdura fresca. 
 
El dèficit de vitamina C pot sorgir quan es redueix la ingesta o se n’augmenta el seu requisit com en etapes de creixement, embaràs o lactància. De fet, es relaciona amb l’escorbut, una malaltia força comú en els mariners quan realitzaven viatges llargs on mancava el consum d’aliments frescos, sobretot de fruites i verdures, i que provocava debilitat, anèmia, genives sagnants, hematomes i mala cicatrització de ferides. 
 
Alguns trucs per aprofitar els beneficis de la vitamina C , a més de consumir fruites, verdures i hortalisses fresques, és amanir plats rics amb ferro amb suc de cítrics o afegir una picada de pebrot i julivert fresc a un plat de llenties cuites. 
 
Pel que fa al suc de taronja natural recent exprimit, tot i que s’oxida una petita quantitat de la vitamina C de la part superior del suc que està amb contacte amb l’aire, tampoc serà significatiu, però si cal tenir amb compte que augmentarà el contingut de sucres lliures en front a si es consumeix la fruita fresca sencera.
 
Assegura’t d’arribar als requeriments de vitamina C incorporant fruites i verdures en tots els menjars principals. 



Taronja suc
(quilogram)
Alacant
Taronja suc (quilogram) Alacant

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general


MANDARINA
MANDARINA

Can Tria Ecològic : Estem en una masia on fem producció ecològica de verdura, maduixots i pans en un forn de llenya..


Pebrot Verd Lamuyo
(unitat)
Maresme
Pebrot Verd Lamuyo (unitat) Maresme

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general


Llentia vermella eco
Llentia vermella eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...


 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics XL
Ous ecològics XL

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...