La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
26 juliol 2021 · 870
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'ORXATA

XUFA GRANEL
XUFA GRANEL

Can Tria Ecològic : Estem en una masia on fem producció ecològica de verdura, maduixots i pans en un forn de llenya..



La beguda refrescant per excel·lència de l’estiu és l’orxata, una beguda vegetal típica del Mediterrani que pel seu sabor no deixa indiferent a ningú.
A continuació us explico les seves propietats i com fer-la casolana.



L’ingredient principal de l’orxata és la xufa, un tubercle que prové de la planta xufera i originaria d’Egipte que va arribar al nostre país introduïda pels musulmans a la zona de llevant i actualment de cultiu local. Al ser un tubercle, és un aliment energètic molt interessant i amb diferents beneficis pel nostre organisme.
El seu aspecte recorda als fruits secs per ser de mida rodona, petita i arrugada. Conté hidrats de carboni complexes provinents de sacarosa i midó. Aporta fibra soluble i prebiòtica amb propietats astringents i beneficiosos per la microbiota i enzims digestius que asseguren la nostra salut intestinal. No conté fructosa, ni gluten ni lactosa, interessant pels que en són intolerants.
El seu perfil lipídic, ric en àcids grassos com l’oleic, fa que sigui un bon preventiu de la salut cardiovascular.
Finalment, és rica en minerals com fòsfor, magnesi, potassi, calci i ferro i pobre en sodi, per tant, apte per persones hipertenses i recomanable en esportistes.

L’orxata s’elabora principalment amb aigua i xufa i opcional algun endolcidor. El seu contingut en aigua és del 79% i segons els edulcorants afegits, serà més o menys rica en sucres.

Per elaborar-la a casa, el primer que cal fer és netejar les xufes (250gr) fins que l’aigua surti neta i seguidament deixar-les en remull amb aigua mineral entre 12 i 24h. Un cop passat el temps de remull, cal escorre-les i posar-les al got de la batedora amb 1L d’aigua mineral, pell de llimona i 1 cullerada de canyella en pols. Triturar tot junt i passar-ho per un tamís o colador per anar extraient la beguda que serà l'orxata. Cal conservar-ho a la nevera fins al moment de ser consumida. Al servir-la se l’hi pot afegir sucre de canya integral, xarop de dàtilestevia, sucre de coco, mel o més canyella en pols al gust.













Evita les orxates comercials que continguin més sucres i additius i gaudeix d’aquesta beguda refrescant i nutritiva als teus berenars estiuencs.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de l’orxata al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...