Avui parlem de la
mel, de les seves propietats i dels diferents tipus i varietats que podem trobar.
Es tracta de l’aliment dolç més antic que ha consumit l’ésser humà. Produïda per l’abella, concretament l’
apis mellifera, a partir del nèctar de les flors i altres secrecions que transformen, concentren i emmagatzemen a les bresques durant la
pol·linització.

Foto: Mel de l'Oest
Les abelles tenen un paper primordial per a la pol·linització de les plantes amb flor. Segons la
floració existent, la mel variarà i determinarà el tipus. Podrem distingir mels
monoflorals, presentant la major part de pol·len d’una sola flor, o
multiflorals, quan presenten grans proporcions de nèctar de diferents flors.
Per saber si una mel és de bona
qualitat, es mesura l’absència de contaminants (antibiòtics, pesticides i metalls pesants), la seva frescor i la proporció de pol·len que presenta.

Foto: Mel Dolz
La mel, a banda de donar un gust dolç als aliments, també conté
propietats beneficioses per la salut.
Està formada per diverses substàncies, tot i que les essencials són la fructosa, la glucosa i l’aigua. A banda, posseeix molts nutrients com ara
ferro, antioxidants, calci i vitamina B, C i D.
Trobem dos grans tipus de mel:
-
La mel floral que procedeix del nèctar d’una una o vàries flors (monofloral o multifloral)
-
La melada o de melassa que no es produeix del nèctar de les flors, sinó de les secrecions de certes plantes, resines i saba i d’animals xucladors d’aquestes.
Dins de la mel provinent del nèctar de les flors, en trobem moltes varietats, aquestes són algunes d'elles:
-
Mel de milflors
-
Mel de romer o romaní
-
Mel d’espígol
-
Mel de taronger
-
Mel d’eucaliptus
-
Mel de timó
-
Mel d’Alta Muntanya
-
Mel de Castanyer
-
Mel de mandariner
... I
tantes altres!
A la plataforma d’Oidà hi trobaràs molts productors de mel i apicultors que treballen per oferir una mel de qualitat.
Fes una ullada, no sabràs quina triar!
Oidà.cat/mel
Mel Benaiges Lliberia
Des de les muntanyes de Rasquera, Mel Benaiges Lliberia ofereix una mel treballant des d'una apicultura sostenible, respectant el medi ambient i preservant les abelles.
https://www.oidà.cat/mel-benaiges-lliberia
Mel de l'Oest
Jove apicultora lleidatana apassionada pel territori i pel producte de proximitat, aposta per un producte de la terra, per això treballa amb la floració lleidatana.
https://www.oida.cat/mel-de-l-oest
Mel Ribera Gironell
Petita empresa familiar dedicada a l'apicultura des de fa 6 generacions, produeix mel al paratge natural de l'Albera (Alt Empordà), en una vegetació de bruc, romaní, timó i farigola a partir de les quals les abelles elaboren la mel. Treballen respectant la natura i les tradicions.
https://www.oida.cat/mel-ribera-gironell
Mel Dolz
Apicultors ubicats a Montbrió del Camp (Tarragona) ofereixen un producte 100% natural i de producció pròpia. Mel de taronger, de romaní, d'alzina, de mil flors...
https://www.oida.cat/mel%20dolz
Delícia de Mel
Petita explotació apícola familiar a Calders, al Moianès; treballant artesanalment per oferir varietats de mel crues i 100% naturals.
https://www.oida.cat/delicia-de-mel
Carrella
El Carlos i la Cristina són dos joves productors d'ametlles que ofereixen també mel d'abella de la Conca (Lleida)
https://www.oida.cat/carrella