14 gener 2021·

La Mel

Avui parlem de la mel, de les seves propietats i dels diferents tipus i varietats que podem trobar.
Es tracta de l’aliment dolç més antic que ha consumit l’ésser humà. Produïda per l’abella, concretament l’apis mellifera, a partir del nèctar de les flors i altres secrecions que transformen, concentren i emmagatzemen a les bresques durant la pol·linització.


Foto: Mel de l'Oest


Les abelles tenen un paper primordial per a la pol·linització de les plantes amb flor. Segons la floració existent, la mel variarà i determinarà el tipus. Podrem distingir mels monoflorals, presentant la major part de pol·len d’una sola flor, o multiflorals, quan presenten grans proporcions de nèctar de diferents flors.

Per saber si una mel és de bona qualitat, es mesura l’absència de contaminants (antibiòtics, pesticides i metalls pesants), la seva frescor i la proporció de pol·len que presenta.


Foto: Mel Dolz


La mel, a banda de donar un gust dolç als aliments, també conté propietats beneficioses per la salut.
Està formada per diverses substàncies, tot i que les essencials són la fructosa, la glucosa i l’aigua. A banda, posseeix molts nutrients com ara ferro, antioxidants, calci i vitamina B, C i D.

Trobem dos grans tipus de mel:

  • La mel floral que procedeix del nèctar d’una una o vàries flors (monofloral o multifloral)

  • La melada o de melassa que no es produeix del nèctar de les flors, sinó de les secrecions de certes plantes, resines i saba i d’animals xucladors d’aquestes.

Dins de la mel provinent del nèctar de les flors, en trobem moltes varietats, aquestes són algunes d'elles:
  • Mel de milflors
  • Mel de romer o romaní
  • Mel d’espígol
  • Mel de taronger
  • Mel d’eucaliptus
  • Mel de timó
  • Mel d’Alta Muntanya
  • Mel de Castanyer
  • Mel de mandariner

... I tantes altres!



A la plataforma d’Oidà hi trobaràs molts productors de mel i apicultors que treballen per oferir una mel de qualitat.
Fes una ullada, no sabràs quina triar!

Oidà.cat/mel

Mel Benaiges Lliberia

Des de les muntanyes de Rasquera, Mel Benaiges Lliberia ofereix una mel treballant des d'una apicultura sostenible, respectant el medi ambient i preservant les abelles.


https://www.oidà.cat/mel-benaiges-lliberia


Mel de l'Oest

Jove apicultora lleidatana apassionada pel territori i pel producte de proximitat, aposta per un producte de la terra, per això treballa amb la floració lleidatana.


https://www.oida.cat/mel-de-l-oest


Mel Ribera Gironell

Petita empresa familiar dedicada a l'apicultura des de fa 6 generacions, produeix mel al paratge natural de l'Albera (Alt Empordà), en una vegetació de bruc, romaní, timó i farigola a partir de les quals les abelles elaboren la mel. Treballen respectant la natura i les tradicions.


https://www.oida.cat/mel-ribera-gironell


Abellaxana

Producció artesanal d'apicultura sostenible. Les abelles són transhumans, passen l'estiu al parc Natural Alt Prineu i l'hivern a la Reserva de la Biosfera Terres de l'Ebre.


https://www.oida.cat/abellaxana-mel-i-oli-d-oliva


Joan Caner Martínez

Joan Caner, jove apicultor que ofereix varietats de mel multifloral, romaní i alzina.


https://www.oida.cat/enric-caner-martinez


Mel Dolz

Apicultors ubicats a Montbrió del Camp (Tarragona) ofereixen un producte 100% natural i de producció pròpia. Mel de taronger, de romaní, d'alzina, de mil flors...


https://www.oida.cat/mel%20dolz


Delícia de Mel

Petita explotació apícola familiar a Calders, al Moianès; treballant artesanalment per oferir varietats de mel crues i 100% naturals.


https://www.oida.cat/delicia-de-mel


Mel Pallars

Petita empresa familiar dedicada a produïr mel, bresca, pol·len i pròpolis de forma artesanal i km0.


https://www.oida.cat/melpallars


Carrella

El Carlos i la Cristina són dos joves productors d'ametlles que ofereixen també mel d'abella de la Conca (Lleida)


https://www.oida.cat/carrella








Comparteix a les xarxes!
autor@
Oidà
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta clients, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats