La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
28 desembre 2020 · 2494
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




La nyàmera

La nyàmera (Helianthus tuberosus) és un tubercle originari d’Amèrica del Nord que va ser introduïda a Europa al segle XVII. Amb l’arribada de la patata, el seu consum va anar perdent importància i reduint-se fins gairebé ser inexistent. Gràcies al seu gust característic que recorda al de la carxofa i als seus beneficis, és un aliment interessant de recuperar a les nostres cuines.

Es conrea en algunes zones de l’Empordà, la Garrotxa, el Berguedà i la Noguera... i la trobareu a bon preu al mercat a finals de tardor i durant part de l’hivern.

D’aspecte és similar a la patata però més boteruda i irregular i de pell més fosca i rogenca. Un 80% del seu pes és aigua i la font principal d’hidrats de carboni és la inulina que millora el trànsit intestinal i és interessant per a persones diabètiques ja que no augmenta el nivell de sucre en sang. També en destaca el seu contingut en fibra, vitamines del grup B i minerals com el potassi i el fòsfor essencials en el bon funcionament del sistema nerviós. Ara bé, les persones intolerants a la fructosa caldrà que l’evitin perquè no els provoqui gasos, dolor abdominal o molèsties digestives.

Les nyàmeres també reben altres noms com petaques, carxofa de Jerusalem, batata de la Noguera, entre d’altres, o en castellà tupinambo. Les podeu consumir com més us agradin: crues ratllades en amanida, fregides en forma de xips, en una truita, dins d’un brou en combinació amb altres verdures i hortalisses, cuites al vapor, bullides, estofades, escalivades al forn, afegides a cremes o fer-ne puré. El més important és rentar-les bé per retirar la terra i sense pelar-les cuinar-les. Cal tenir en compte que si es couen molta estona en aigua perden les vitamines del grup B hidrosolubles i queden més estovades però en canvi seran més fàcils de pair.

Deixeu entrar aquest tubercle a la vostra cuina i comenceu a utilitzar-la a les vostres receptes habituals perquè us sorprengui la seva aroma i gust dolç peculiar.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la nyàmera al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...