28 desembre 2020·

La nyàmera

La nyàmera (Helianthus tuberosus) és un tubercle originari d’Amèrica del Nord que va ser introduïda a Europa al segle XVII. Amb l’arribada de la patata, el seu consum va anar perdent importància i reduint-se fins gairebé ser inexistent. Gràcies al seu gust característic que recorda al de la carxofa i als seus beneficis, és un aliment interessant de recuperar a les nostres cuines.

Es conrea en algunes zones de l’Empordà, la Garrotxa, el Berguedà i la Noguera... i la trobareu a bon preu al mercat a finals de tardor i durant part de l’hivern.

D’aspecte és similar a la patata però més boteruda i irregular i de pell més fosca i rogenca. Un 80% del seu pes és aigua i la font principal d’hidrats de carboni és la inulina que millora el trànsit intestinal i és interessant per a persones diabètiques ja que no augmenta el nivell de sucre en sang. També en destaca el seu contingut en fibra, vitamines del grup B i minerals com el potassi i el fòsfor essencials en el bon funcionament del sistema nerviós. Ara bé, les persones intolerants a la fructosa caldrà que l’evitin perquè no els provoqui gasos, dolor abdominal o molèsties digestives.

Les nyàmeres també reben altres noms com petaques, carxofa de Jerusalem, batata de la Noguera, entre d’altres, o en castellà tupinambo. Les podeu consumir com més us agradin: crues ratllades en amanida, fregides en forma de xips, en una truita, dins d’un brou en combinació amb altres verdures i hortalisses, cuites al vapor, bullides, estofades, escalivades al forn, afegides a cremes o fer-ne puré. El més important és rentar-les bé per retirar la terra i sense pelar-les cuinar-les. Cal tenir en compte que si es couen molta estona en aigua perden les vitamines del grup B hidrosolubles i queden més estovades però en canvi seran més fàcils de pair.

Deixeu entrar aquest tubercle a la vostra cuina i comenceu a utilitzar-la a les vostres receptes habituals perquè us sorprengui la seva aroma i gust dolç peculiar.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la nyàmera al següent enllaç




Comparteix a les xarxes!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats