28 desembre 2020·

La nyàmera

La nyàmera (Helianthus tuberosus) és un tubercle originari d’Amèrica del Nord que va ser introduïda a Europa al segle XVII. Amb l’arribada de la patata, el seu consum va anar perdent importància i reduint-se fins gairebé ser inexistent. Gràcies al seu gust característic que recorda al de la carxofa i als seus beneficis, és un aliment interessant de recuperar a les nostres cuines.

Es conrea en algunes zones de l’Empordà, la Garrotxa, el Berguedà i la Noguera... i la trobareu a bon preu al mercat a finals de tardor i durant part de l’hivern.

D’aspecte és similar a la patata però més boteruda i irregular i de pell més fosca i rogenca. Un 80% del seu pes és aigua i la font principal d’hidrats de carboni és la inulina que millora el trànsit intestinal i és interessant per a persones diabètiques ja que no augmenta el nivell de sucre en sang. També en destaca el seu contingut en fibra, vitamines del grup B i minerals com el potassi i el fòsfor essencials en el bon funcionament del sistema nerviós. Ara bé, les persones intolerants a la fructosa caldrà que l’evitin perquè no els provoqui gasos, dolor abdominal o molèsties digestives.

Les nyàmeres també reben altres noms com petaques, carxofa de Jerusalem, batata de la Noguera, entre d’altres, o en castellà tupinambo. Les podeu consumir com més us agradin: crues ratllades en amanida, fregides en forma de xips, en una truita, dins d’un brou en combinació amb altres verdures i hortalisses, cuites al vapor, bullides, estofades, escalivades al forn, afegides a cremes o fer-ne puré. El més important és rentar-les bé per retirar la terra i sense pelar-les cuinar-les. Cal tenir en compte que si es couen molta estona en aigua perden les vitamines del grup B hidrosolubles i queden més estovades però en canvi seran més fàcils de pair.

Deixeu entrar aquest tubercle a la vostra cuina i comenceu a utilitzar-la a les vostres receptes habituals perquè us sorprengui la seva aroma i gust dolç peculiar.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de la nyàmera al següent enllaç




Comparteix a les xarxes!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai Carnisseria cansaladeria la perla
Xai Carnisseria cansaladeria la perla

Elsboració d’embotits crus, cuits, curats... carns selectes i premium. I moltes coses més..

Herbes El Rebost del Pou Calent
Herbes El Rebost del Pou Calent

Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, gelats, productes de neteja a granel, oli, cereals, i moltes coses més,