04 febrer 2021·

Oidà i les Corrandes d'en Carolino

Fa uns dies, us explicàvem com a curiositat d’on venia la paraula Oidà, la interjecció, tot i que no molt emprada, que s’usa per manifestar alegria o sorpresa per un fet agradable i beneficiós.

Sabem que té un origen incert que, segons enciclopèdia.cat, ens arriba de la contaminació d’una interjecció anterior: "Odà", probablement creada del compost "Oh da".
Un mot sorgit de la llengua oral espontània i dins la modalitat emfàtica exclamativa.

Aquesta paraula ens va sonar tan bé que vam pensar que s’adiria molt al projecte d’Oidà, amb uns valors sòlids i al mateix temps de tarannà proper i espontani.

Mentre anàvem gestant el projecte, vam descobrir una glosa que repetia en la seva tornada:

Oidà, oidà, ompliu-nos la cistella,
oidà, oidà, per poder fer un berenar.

Oidà, oidà, corrandes són corrandes,
oidà, oidà, hem vingut a cantar.

Oidà, oidà, ompliu-nos la cistella,
oidà, oidà, hem vingut a cantar.Les  gloses o cançons improvisades són composicions poètiques en que cadascuna de les estrofes acaba en un vers o grup de versos que tothom coneix i que formen part de la cultura tradicional catalana; n’hi havia vàries: garrotins, nyacres, perdiuetes, corrandes, jotes, albades...

Aquesta corranda en concret, les corrandes de Folgueroles o d’en Carolino, es canten per caramelles al poble de Folgueroles; trobar aquest tresor de la tradició catalana que desconeixíem va ser una picada d’ullet i ens venia de gust compartir-ho. :)


eduglosa.cat


Eduglosa, el pla educatiu de Cor de Carxofa, l'associació de referència dels amants de la glosa del principat, ens expliquen què son les corrandes i concretament les corrandes de Folgueroles o d'en Carolino .


Oidà, quina troballa!


Comparteix a les xarxes!
autor@
Oidà
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta clients, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà El Rebost del Pou Calent
Safrà El Rebost del Pou Calent

Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, gelats, productes de neteja a granel, oli, cereals, i moltes coses més,

Xai Carnisseria cansaladeria la perla
Xai Carnisseria cansaladeria la perla

Elsboració d’embotits crus, cuits, curats... carns selectes i premium. I moltes coses més..