04 febrer 2021·

Oidà i les Corrandes d'en Carolino

Fa uns dies, us explicàvem com a curiositat d’on venia la paraula Oidà, la interjecció, tot i que no molt emprada, que s’usa per manifestar alegria o sorpresa per un fet agradable i beneficiós.

Sabem que té un origen incert que, segons enciclopèdia.cat, ens arriba de la contaminació d’una interjecció anterior: "Odà", probablement creada del compost "Oh da".
Un mot sorgit de la llengua oral espontània i dins la modalitat emfàtica exclamativa.

Aquesta paraula ens va sonar tan bé que vam pensar que s’adiria molt al projecte d’Oidà, amb uns valors sòlids i al mateix temps de tarannà proper i espontani.

Mentre anàvem gestant el projecte, vam descobrir una glosa que repetia en la seva tornada:

Oidà, oidà, ompliu-nos la cistella,
oidà, oidà, per poder fer un berenar.

Oidà, oidà, corrandes són corrandes,
oidà, oidà, hem vingut a cantar.

Oidà, oidà, ompliu-nos la cistella,
oidà, oidà, hem vingut a cantar.Les  gloses o cançons improvisades són composicions poètiques en que cadascuna de les estrofes acaba en un vers o grup de versos que tothom coneix i que formen part de la cultura tradicional catalana; n’hi havia vàries: garrotins, nyacres, perdiuetes, corrandes, jotes, albades...

Aquesta corranda en concret, les corrandes de Folgueroles o d’en Carolino, es canten per caramelles al poble de Folgueroles; trobar aquest tresor de la tradició catalana que desconeixíem va ser una picada d’ullet i ens venia de gust compartir-ho. :)


eduglosa.cat


Eduglosa, el pla educatiu de Cor de Carxofa, l'associació de referència dels amants de la glosa del principat, ens expliquen què son les corrandes i concretament les corrandes de Folgueroles o d'en Carolino .


Oidà, quina troballa!


Comparteix a les xarxes!
autor@
Oidà
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta clients, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi blanc Finca la Boltana (Xarel·lo ecològic, 2018, Penedès)
Vi blanc Finca la Boltana (Xarel·lo ecològic, 2018, Penedès)

Sabors d'Origen: Som una petita empresa del Moianès especialitzada en la distribució de productes d'alimentació ecològica i/o de proximitat. Donem suport a petits i mitjans productors que, tot i...

Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alçada!