La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
24 novembre 2021 · 3818
autor@
Deméter




Què és un bolet?

Què és un bolet?


Xiitake
Xiitake

FUNGI GIRONA: Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€


FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€



És molt normal que els conceptes «bolet» i «fong» et confonguin, i pot ser que fins i tot pensis que es tracta del mateix. I és que en gastronomia és freqüent trobar plats l’ingredient principal dels quals són els «fongs» (o funghi): pizza funghi, remenat de funghi, pasta farcida de funghi... Però això que ens mengem no són pas fongs! Bé, o no exactament. Voleu esclarir alguns dubtes i desmuntar alguns mites sobre els fongs i els bolets? Som-hi:
 
Un bolet és el cos fructífer dels anomenats «fongs superiors», és a dir, és el fruit que el fong genera per tal de dispersar les seves espores i així reproduir-se. Una equivalència que ens pot servir d’exemple són els arbres fruiters, on el fong equivaldria a un llimoner, i els bolets equivaldrien a les llimones. Oi que mai diries: «atansa’m el llimoner que n’hi posaré una mica a la paella»? Doncs el mateix passa amb els fongs, no te’ls menges a ells sinó al fruit que produeixen: el bolet.
 
Així doncs, t’estaràs preguntant... on és el fong? Doncs, efectivament, és sota terra. Gràcies a les espores que dispersen els bolets, que germinen al trobar un substrat adequat, es comencen a desenvolupar una mena de filaments de color blanc que s’anomenen «hifes». Aquestes «hifes» es van entrellaçant i aglomerant, tot formant el que es coneix com a «miceli». Aquest entramat pot arribar a ocupar grans extensions, i és això el fong en si, el propi ser viu!
 
I ara que coneixes la diferència entre un bolet i un fong, una curiositat: saps quin és l’ésser viu més gran del planeta? Ho deus veure a venir... i sí, és un fong! Es diu Armillaria ostoyae, es tracta d’una espècie paràsit que es troba al Bosc Nacional de Malheur, a Oregon (Estats Units), i té un miceli que arriba a cobrir 965 hectàrees (!) i s’estima que té una edat de 8650 anys. Molts l’anomenen «el monstre d’Oregon»!


Bosc Nacional de Malheur, a Oregon (Estats Units)
Foto: Ojos Curiosos




Xiitake
Xiitake

FUNGI GIRONA: Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€


FUNGI GIRONA
FUNGI GIRONA

Cultivem i distribuim bolets amb certificació ecològica i elaborem extractes de bolets medicinals. Comanda mínima 10€



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Deméter

Soc una jove biotecnòloga amant del Regne Fungi, l'agricultura i la natura en general.

Si com jo, ets un fanàtic del món dels fongs i vols conèixer característiques i innovacions dins d'aquest regne, pots visitar el meu perfil a les xarxes i descobrir la importància del paper dels fongs dins els ecosistemes.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...