La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
20 octubre 2021 · 2990
autor@
Nadine Campos




Quines són les principals varietats de raïm que trobem a Catalunya?


Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...



Catalunya és país de vins des de fa més de dos mil anys. Durant l’època de la dominació romana del territori, la producció vitivinícola de la terra era una de les més apreciades arreu.
En els segles XII i XIII, la cultura vinícola va rebre una gran empenta gràcies a la labor de monestirs com el cistercenc de Poblet o el benedictí de Sant Pere de Rodes on van aconseguir aclimatar noves varietats de raïm. 



Posteriorment, la viticultura catalana ha viscut èpoques de d’alts i baixos, com la plaga de la fil·loxera, i altres de prosperitat, com l’important ressorgiment durant el primer terç del segle XX.
Avui en dia, la qualitat i la fermesa de la producció vitivinícola catalana és indiscutible i es mostra en el reconeixement de les dotze denominacions d’origen catalanes (incloent-hi la DO Cava), totes elles amb el seu propi caràcter distintiu.
La diversitat de varietats autoritzades beneficia la creació dels diversos tipus de vins com són els blancs, els negres, els rosats o els vins d’agulla.
Tot seguit, t’expliquem quines són les principals varietats de raïm que trobem a Catalunya.
 

Coneix les varietats de raïm que trobem a Catalunya

En total, trobem trenta-cinc varietats de raïm autoritzades a la nostra terra. Dit això, hem de distingir entre les autòctones i les foranes que han estat aclimatades ampliant les possibilitats de l’art del cupatge.
Les varietats blanques autòctones són el Macabeu, el Xarel·lo, la Pansa blanca i el Picapoll.
Les varietats negres autòctones són el Sumoll i el Trepat.
Les varietats tradicionalment més usades són la Garnatxa, la Malvasia, el Monestrell, el Moscatell, la Parellada, el Samsó i l'Ull de llebre.
A continuació, et detallem totes les varietats autoritzades a Catalunya. 


Varietats blanques Inclosa en la D.O. Varietats negres Inclosa en la D.O.
Albarinho 3, 12 Cabernet franc 2, 4, 6, 7, 8, 10, 12
Chardonnay 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 12 Cabernet Sauvignon 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12
Chenin blanc 1, 2, 6, 8, 10, 12 Garnatxa negra o lladoner 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12
Garnatxa blanca 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12 Garnatxa peluda 1, 4, 8, 10, 12
Gewürztraminer 3, 4, 7, 9, 12 Garnatxa gris 4, 12
Macabeu o Viura 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12 Garnatxa tintorera 10, 12
Malvasia o Subirat Parent  1, 3, 4, 6, 9, 12 Merlot 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12
Malvasia de Sitges o grossa 6, 12 Monastrell o garrut 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12
Moscatell de grà gros o d’Alexandria 2, 3, 4, 6, 8, 9, 10, 12 Petit Verdot 12
Moscatell de grà petit o de Frontignan 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12 Picapoll negre 5, 8, 12
Parellada 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12 Pinot noir 1, 2, 3, 6, 8, 9, 12
Pedro Ximénez 8, 10, 12 Samsó (Carinyena) 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12
Picapoll blanc 1, 4, 7, 8, 12 Sumoll negre 1, 6, 7, 9, 12
Riesling 3, 6, 12 Syrah 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12
Sauvignon blanc 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12 Trepat 2, 3, 12
Sumoll blanc 12 Ull de llebre 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12
Viognier 10, 12    
Vinyater 12    
Xarel·lo o Pansal, pansa blanca, pansa rosada i cartoixà 1, 4, 5, 6, 8, 9, 12    


Tot seguit,  les denominacions d'origen, cadascuna d'elles amb un número assignat que és el que consta en la taula de varietats de raïm.


   
NOMBRE DENOMINACIÓ D’ORIGEN (D.O.)
1 ALELLA
2 CONCÀ DE BARBERÀ
3 COSTERS DEL SEGRE
4 EMPORDÀ
5 MONTSANT
6 PENEDÈS
7 PLÀ DE BAGES
8 PRIORAT
9 TARRAGONA
10 TERRA ALTA
12 CATALUNYA*

*DO Catalunya: La DO Catalunya té cellers inscrits en exclusiva i d’altres Denominacions d’Origen que al mateix temps estan inscrits en aquesta denominació.



La solidesa del sector vitivinícola català s’asseu en els més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees.
Tanmateix, la quota del mercat de les DO catalanes creix d’any en any. L’any 2010 era d’un 27,8% i l’any passat, 2.020 va arribar al 41,5% o, dit d’altre forma, més de quatre ampolles de vi que es varen consumir al nostre país pertanyien a les nostres DO.
 
Sens dubte, tot un reconeixement a la labor dels professionals del sector de la verema i de l’elaboració de vins.

Cuscó Berga (Celler)
Cuscó Berga (Celler)

DO CAVA / GARRAF-PENEDÈS CELLER CUSCÓ BERGA Bodega familiar que realiza una viticultura artesana y ecológica. Puedes disfrutar de la singuralidad de sus vinos y espumosos elaborados al mac...


MAS BERTRAN
MAS BERTRAN

SOM UN CELLER FAMILIAR QUE ELABOREM VINS I CLÀSSICS PENEDÈS AMB VARIETATS AUTÒCTONES. VINS ECOLÒGICS




Referències:
gencat.cat
prodeca.cat
naciodigital.cat
enolegs.cat
docat.cat



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...