21 gener 2021·

Quins ous!

Avui va d'ous, un aliment molt nutritiu, gran font de proteïna i molt versàtil a la cuina! per les persones que no segueixen una dieta vegana o vegetariana estricta, els ous són, gairebé, un indispensable a la cuina!

A banda de ser una font de proteïna, l'ou aporta gran quantitat de vitamines i minerals com el sodi, el zinc, el calci... és petit però potent! :) 

Les seves propietats nutritives i el fet que el seu consum no augmenti tant el colesterol com es creia anteriormemt, és, sens dubte, una bona notícia; sobretot pels amants dels ous i les truites!

D'ous en trobem de 4 tipus diferents en funció de la forma en com s'han criat les gallines ponedores:
  • Ous de producció ecològica (CODI 0). Les gallines viuen a l'aire lliure i s'alimenten de gra de procedència ecològica.
  • Ous de gallines camperoles (CODI 1), criades a l'aire lliure, l'alimentació no és ecològica i no es restringeix l'ús de medicaments.
  • Ous de gallines criades a terra (CODI 2), no estan en gàbies però sí en recintes tancats o naus amb llum artificial.
  • Ous de gallines criades en gàbies (CODI 3) viuen en gàbies de mida reduïda dins d'una nau.

Aquest és el primer dígic que trobem en el codi de barres, ho podem veure en aquest gràfic:


Font: Gencat
Les dues lletres següents fan referència al codi internacional del país de procedència, en aquest cas ES (Espanya),
Els dígits que segueixen fan referència a la província (25 Lleida; 43 Tarragona; 08 Barcelona; 17 Girona),
Seguidament tres números que indiquen el municipi  i les últimes tres xifres que indiquen la granja dins el municipi.


Existeix, a més, una altra classificació. Segons el pes dels ous podem trobar:
  • S (Petita): menys de 53 grams
  • M (Mitjana): de 53 a 63 grams
  • L (Grans)  de 63 a 73 grams
  • XL (Supergrossos): més de 73 grams
     

Foto: Cristina Bech Paola


Per un consum més conscient, és important conèixer no només d'on prové el producte sinó el significat del seu etiquetatge. Coneixent el que consumim podem decidir millor quina alimentació volem i prioritzem.

Què entenem per ous de pagès?
Un Ou de pagès és aquell ou de gallina criada a l'aire lliure, en llibertat, molts cops anomenades "gallines felices", ja que es prioritza el seu benestar. Habitualment aquests ous tenen el codi 1.Perquè els ous tenen colors diferents?
El color de la closca depèn de la raça de la gallina, en podem trobar de color blanc o de color marró, i està determinat genèticament. A casa nostra els de color marró són els que consumim més habitualment.

Si parlem del rovell trobem una gran gamma de tonalitats ataronjades depenent de l'ou. Alguns ous tenen un rovell més intens i d'altres una tonalitat més groguenca i pàlida. La tonalitat no és, tot i que ens ho pugui semblar, un indicador de major o menor qualitat de l'ou, sinó que ens indica el tipus d'alimentació de les gallines. Un rovell més taronja, probablement, voldrà dir que s'ha alimentat amb més blat de moro i un ou d'un to més goguenc hi haurà predominat el blat i la civada. 

Un indicador de qualitat i frescor d'un ou sí que serà el seu sabor més intens i la compactació de la clara al voltant del rovell. 

Descobreix els ous dels productors i els petits comerços que ja formen part d'Oidà!Comparteix a les xarxes!
autor@
Oidà
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta clients, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats