La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
29 juny 2021 · 692
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




SALSES SALUDABLES

Hi ha la creença popular que les salses engreixen, però en realitat poden ser un recurs interessant per aportar sabor i textura als plats si són casolanes i si evitem les comercials farcides de sucres, olis refinats, additius i altres ingredients innecessaris.

Els ingredients per a fer una bona salsa són:

  • Un oli de qualitat sense refinar. A Catalunya abunda el d’oliva, però al mercat també en trobaràs de lli ric en omega 3, el de sèsam, el de gira-sol o el de coco que dóna un toc dolç a les receptes.
  • Vinagres de vi, sidra, poma, Mòdena, Umeboshi... El de poma i umeboshi són els més digestius de tots. Si no us agrada el sabor del vinagre també podeu usar el suc de cítrics com la llimona, la llima, la taronja o l’aranja.
  • Espècies com el pebre, la cúrcuma, el gingebre o el curri.
  • Herbes aromàtiques com el julivert, l’alfàbrega, el coriandre, l’orenga, el romaní o la menta.
  • Llavors o fruits secs.
  • Sal, sal d’herbes o salsa de soja.
  • D’altres condiments com all, ceba, mostassa, iogurt, beguda vegetal o nata vegetal.
  • Fruita.


A continuació, alguns exemples que segur que encantaran i donaran un toc diferent als vostres plats:

  • Allioli d’alvocat: alvocat, un raig de llimona, una culleradeta d’oli d’oliva verge. 3 dents d’all, sal i julivert.
  • Salsa pesto: alfàbrega, oli d’oliva, pinyons, all, unes gotes de llimona i unes fulles de menta.



  • Salsa de Iogurt: barrejar iogurt grec de cabra, dent d’all ratllat, suc de llimona exprimit, sal i pebre. Opcional es pot afegir cogombre, julivert o menta.
  • Vinagreta de llimona: oli d’oliva verge, suc de llimona, mostassa Dijon, sal i pebre.
  • Vinagreta de fruits secs: mostassa, oli d’oliva, suc de llimona, sal pebre i ametlles picades.
  • Salsa a l’estil hindú: beguda de coco, curri, oli d’oliva i all.
  • Salsa de cítrics i magrana: ratllar 1 dent d’all i barrejar amb el suc i la pell d’1 taronja i el suc de ½ llima o llimona. Afegir fulles de romaní i llavors de magrana.
  • Salsa tahina: tahin o sèsam cru mòlt, ratlladura i suc de llima, gingebre en pols, oli d’oliva verge i sal.



  • Hummus: cigrons cuits, tahin o sèsam, oli d’oliva verge, llimona, all, sal i comí.
  • Salsa tzatziki vegana: iogurt de coco, cogombre, suc de llimona i la ratlladura de pell, anet, menta fresca, ¼ de dent d’all, oli d’oliva verge i sal.
  • Salsa de soja, oli d’oliva verge, dent d’all aixafat i gingebre ratllat.
  • Salvitxada o salsa romesco: nyores, cap d’all escalivat, tomàquets escalivats, ametlles torrades, 250ml d’oli d’oliva verge, torrades de pa amarades amb vinagre de poma, menta, julivert, pebre i pebre vermell dolç, caiena i sal.
  • Salsa de pastanaga o espinacs: ceba ofegada, pastanaga o espinacs, beguda vegetal, sal i pebre. Triturar tot.



  • Salsa d’anacards: triturar anacards prèviament remullats amb dent d’all petit, aigua mineral, suc de llimona i mostassa.




El que cal tenir en compte a l’hora d’afegir salses als plats és que són un condiment i per tant no cal posar-ne en abundància. La salsa és per donar sabor al plat però no per amagar el de l’aliment al que acompanya.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de salses saludables al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...