La
fava és una llegum originària de l'Orient Mitjà però que es consumeix a la mediterrània des molt antic. Ha estat l'aliment bàsic en temps de penúries per la resistència de la planta als freds hivernals, per ser una magnífica
font nutritiva i proteínica i per la seva versatilitat: es consumeixen tendres, seques i també s'utilitzen per a fer farina.
Aprofitem la seva temporada, és curta i val la pena consumir-ne ara que n'és l'època!
Us deixem amb algunes propostes per cuinar amb faves!
TRUITA DE XIULETS
La primera proposta és ben senzilla i utilitzarem els xiulets, que és com anomenem les faves quan la tavella encara és petita i tendre, és a dir, quan encara no hi notem la fava marcada. Agafem un grapat de tavelles i les tallem a trossets petits, les saltagem a la paella i hi afegim una mica de sal al gust. Un cop saltejat les barregem amb els ous batuts i en fem una truita. Es pot combinar amb espàrrecs o alls tendres. Deliciosa!
Faves amb cloïsses i safrà
1 kg de faves fresques pelades,
1 kg de cloïsses,
oli d’oliva verge extra,
un grapat de julivert,
4 grans d’all,
brins de safrà,
sal,
pebre negre?rc=
https://www.cuina.cat/receptes/faves-amb-cloisses-i-safra_31333_117.html
Llista compra Oidà! https://oidà.cat/1 kg de faves fresques pelades,
1 kg de cloïsses,
oli d’oliva verge extra,
un grapat de julivert,
4 grans d’all,
brins de safrà,
sal,
pebre negre?rc=
Tallarines amb faves saltades
200 g de tallarines amb tinta de calamar,
1 pebrot vermell,
200 g de faves tendres,
2 grans d'all,
4 cullerades d'oli d'oliva verge extra,
pebre de Caiena en pols,
sal,
pebre negre?rc=
https://www.cuina.cat/receptes/tallarines-amb-faves-saltades_21169_117.html
Llista compra Oidà! https://oidà.cat/200 g de tallarines amb tinta de calamar,
1 pebrot vermell,
200 g de faves tendres,
2 grans d'all,
4 cullerades d'oli d'oliva verge extra,
pebre de Caiena en pols,
sal,
pebre negre?rc=
Saltat de faves amb pernil ibèric
2kg. faves pelades (sense tavella),
250gr. daus de pernil ibèric,
250gr. alls tendres picats,
1 ramet de menta,
oli d'oliva,
sal?rc=
https://catalunyacuina.com/verdura/saltat-faves-pernil-iberic
Llista compra Oidà! https://oidà.cat/2kg. faves pelades (sense tavella),
250gr. daus de pernil ibèric,
250gr. alls tendres picats,
1 ramet de menta,
oli d'oliva,
sal?rc=
Faves ofegades (faves a la catalana)
1 i 1/4 kg Faves desgranades,
4 Talls de cansalada viada tallada,
1 tros de bull,
1 Ceba tendra trinxada,
2 Alls tendres trinxats,
1 Ramell de menta fresca,
1 fulla de llorer,
Oli d’oliva,
Sal,
Pebre,
Aigua?rc=
https://ecoarrels.cat/es/receptari/faves-ofegades-faves-a-la-catalana/
Llista compra Oidà! https://oidà.cat/1 i 1/4 kg Faves desgranades,
4 Talls de cansalada viada tallada,
1 tros de bull,
1 Ceba tendra trinxada,
2 Alls tendres trinxats,
1 Ramell de menta fresca,
1 fulla de llorer,
Oli d’oliva,
Sal,
Pebre,
Aigua?rc=
Que aprofiti!